25 ian. 2018

Cum asiguram siguranța femeilor însărcinate în mașină

Fie că sunt şoferiţe sau pasagere în timpul călătoriilor lungi sau scurte, viitoarele mămici pot călători cu maşina în ambele situaţii, însă cu atenţie sporită şi grijă la anumite aspecte care pot afecta atât sănătatea lor, cât şi a fătului.
Studiile arată că femeile însărcinate sunt mai susceptibile de a fi implicate în accidente decât femeile care nu sunt gravide. Acest lucru se întâmplă din cauza influenţei sarcinii, care o poate face pe viitoarea mamă să se simtă obosită, ameţită, neconcentrată.

Conducerea mașinii în timpul sarcinii
Atâta timp cât ai o sarcină sănătoasă, poţi conduce maşina în această perioadă. Însă, este recomandat ca spre sfârşitul sarcinii să renunţi la acest obicei, deoarece burtica ta va deveni din ce în ce mai mare şi va atinge volanul, lucru nerecomandat. Trebuie să remarcăm, de asemenea, că greaţa şi oboseala care apar în primul trimestru al sarcinii te pot împiedica să conduci. Specialiştii recomandă pauzele regulate. Condu numai atunci când simţi că eşti bine odihnită şi concentrată. Încearcă să eviţi călătoriile lungi pe cont propriu, este mult mai sigur să călătoreşti cu cineva în maşină atunci când eşti însărcinată.

Cum sa te simți confortabil în timp ce conduci mașina 

Fă câteva întinderi simple când te afli în interiorul şi în exteriorul maşinii, pentru a pune sângele în circulaţie. Încearcă să iei o pauză o dată la 90 de minute, pentru a te odihni. Păstrează o sticlă cu apă în maşină şi nişte gustări sănătoase pentru a-ţi menţine nivelul de energie şi pentru a te hidrata. Poartă haine şi pantofi confortabili. Cu siguranţă nu îţi doreşti o curea strânsă sau mâneci largi, care te încurcă atunci când conduci. În cazul în care statul în maşină îţi dă dureri de spate, aşază-ţi o pernă mică la spate, pentru a atenua durerea. Asigură-te că ai la îndemână telefonul mobil şi documentele care atestă existenţa sarcinii, măsuri importante pentru liniştea ta.

Purtarea centurii de siguranță 
Ar trebui să porți întotdeauna centura de siguranță, indiferent că ești însărcinată sau nu. Acest aspect este valabil atât pentru locurile din faţă, cât şi pentru locurile din spate. Dacă vei purta în mod corect centura de siguranţă, aceasta te va proteja atât pe tine, cât şi pe cel mic în cazul unei opriri bruşte sau unui accident. Cel mai bun tip de centură este cea în 3 puncte, care are atât o centură transversală, dar şi o centură diagonală, fiind mult mai sigură pentru tine şi bebeluşul tău. Poartă partea transversală a curelei peste şolduri şi coapse, plasând-o sub burtă. Nu poziţiona niciodată centura direct pe abdomen, aceasta va pune presiune asupra copilului tău. Stai cât mai departe de volan posibil, aranjează scaunul în aşa fel încât abdomenul să nu atingă volanul. Câţiva centimetri sunt foarte importanţi.

Deplasarea într-o mașină dotată cu airbag-uri pe durata sarcinii

Airbag-ul are rolul de a te proteja atât pe tine, cât şi pe copilul tău, în cazul unui accident. Airbag-urile sunt proiectate pentru a funcţiona cu centurile de siguranţă, prin urmare vei fi în siguranţă atâta timp cât porţi centura în mod corespunzător. În cazul unei coliziuni, airbag-ul acţionează ca o pernă pentru tine şi burtica ta.

Accident de mașină
Chiar dacă accidentul este minor, cel mai bine este să mergi la medic pentru o consultaţie, ca să fii sigură că cel mic este bine. O zdruncinătură puternică poate provoca complicaţii ale sarcinii, cum ar fi o placentă parţial separată. În cazul unui accident grav vei fi dusă direct la spital – spune-le medicilor că eşti însărcinată şi în câte săptămâni.

Ce facem când masina se strica

Asigură-te întotdeauna că ai la îndemână mobilul încărcat pentru a suna persoanele specializate în astfel de situații. Dacă mergi într-o călătorie deosebit de lungă într-o zonă îndepărtată, ia cu tine haine călduroase, o lanternă, bani, gustări și apă în mașină – nu știi niciodată când ai nevoie de ele.

Sarcina este ea însăşi unul dintre factorii care îţi pot distrage atenţia, prin urmare este recomandat să elimini celelalte elemente care atentează la siguranţa ta auto: ajustează viteza la condiţiile de drum, nu lua telefonul din geantă în timp ce conduci, lasă pe altcineva să schimbe canalele radio, nu te grăbi în trafic.
A deveni părinte înseamnă să rişti mai puţin şi să iei mai multe măsuri de precauţie. Gândeşte-te de două ori înainte de a lua decizia de a conduce în condiţii meteorologice nefavorabile. Ori de câte ori este posibil, condu înainte sau după ora de vârf – mai puţine maşini pe drum, mai puţine riscuri pentru siguranţa ta şi a copilului tău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu