Ce reprezinta acidul folic?
Acidul folic este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă) a cărei origine vine de la cuvântul latin „folium“ („frunză“), întrucât prima dată a fost obţinut, în condiţii de laborator, din frunze de spanac. Vitamina se distruge uşor în procesul pregătirii alimentelor, mari cantităţi pierzându-se în timpul prelucrării şi conservării legumelor şi măcinării grâului. Acesta se găseşte în mod natural în drojdia de bere, în ficat, în frunzele zarzavaturilor.
Acidul folic şi grupul de compuşi înrudiţi, cunoscut sub denumirea generică de vitamina B6, servesc drept coenzime în reacţiile chimice implicate în biosinteza proteinei şi necesare pentru producerea normală a celulelor roşii ale sângelui şi pentru înmulţirea celulelor.
Deci, această vitamină este extrem de necesară organismului pentru producerea celulelor noi: celulele pielii, celulele părului, celulele albe imune ale sângelui, celulele roşii ale sângelui etc. Dar acidul folic participă şi la eliminarea grăsimii depuse în ficat şi la transformarea unui aminoacid în altul în vederea resintezei proteinelor organismului, întrucât aminoacizii sunt doar părţi componente ale altor structuri.
De ce este bun acidul folic pentru femeile însărcinate?
Dacă ceva nu este în regulă, anomaliile menţionate se formează în primele săptămâni de sarcină, când femeia de multe ori nici nu bănuieşte că urmează să devină mămică. Specialiştii avertizează că organismul nostru nu este capabil să stocheze acidul folic de la o zi la alta, astfel că avem nevoie de o alimentaţie zilnică extrem de bogată în această substanţă sau, mai simplu, să ne asigurăm doza zilnică necesară din suplimente sub formă de tablete sau capsule.Totuşi, doza recomandată poate creşte în cazul femeilor care prezintă un risc important de a naşte bebeluşi cu defecte de tub neural, cum sunt cele care au născut deja un astfel de bebeluş sau care au cazuri în familie.
Pentru sănătatea fătului, acidul folic se administrează de obicei până în luna a 3-a de sarcină.
Cum ne dam seama ca avem nevoie de acid folic?
În afara anemiei şi a defectelor de tub neural la bebeluşi, nivelul redus de acid folic în organism mai poate să crească riscul de infarct din pricina faptului că nivelul homocisteinei (un aminoacid asociat cu procesele inflamatorii şi bolile cardiovasculare) atinge valori anormale.
De asemenea, deficitul de acid folic mai are legătură şi cu apariţia cancerului de stomac, a infertilităţii masculine, cu instalarea depresiei şi cu bolile alergice.
Surse naturale de acid folic

Atunci când nu există intenţia de a rămâne însărcinată, se utilizează metode contraceptive sau vorbim despre femei care au depăşit deja perioada fertilă, este de preferat ca suplimentele cu acid folic să fie înlocuite cu o alimentaţie bogată, care să-i asigure organismului necesarul de vitamine.
Aşadar, reţineţi că acidul folic se găseşte din plin în verdeţurile închise la culoare, sparanghel, broccoli, varză, conopidă, gălbenuş de ou, ficat (femeile însărcinate nu ar trebui să-l consume), linte, lapte, portocale, mazăre, spanac, seminţe de floarea-soarelui, păstârnac. Atenţie, însă, dacă le ţineţi prea mult pe foc, acidul folic se pierde.
Pro şi contra pilule în timpul sarcinii
Suplimentele de acid folic sunt printre puţinele comprimate farmaceutice pe care femeile însărcinate le pot lua fără griji, ba chiar le sunt indicate.
Pe de altă parte, antibioticele trebuie, în general, evitate. Singurele excepţii sunt cefalosporinele, ampicilina şi penicilinele care, potrivit specialistului, pot fi administrate oricând, inclusiv în primul trimestru de sarcină. De asemenea, la nevoie, femeile însărcinate mai au “acces” şi la paracetamol, despre care nu s-a dovedit până în prezent că ar provoca defecte fătului.
Unele antialergice, antitusive, decongestionante nazale, laxative, antialgice, antiacide, medicamente contra greţurilor şi micozelor sunt şi ele permise însă în cazuri excepţionale şi numai la sfatul medicului. Chiar dacă nu s-a demonstrat încă vreun efect nociv asupra fătului determinat de medicamentele permise, este indicat totuşi să staţi departe de ele cât puteţi pentru a evita orice risc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu