Cred ca ati pățit de multe ori sa va aflați singure cu cei mici și sa priviți neputincioase cum ard de febră și obișnuitele tratamente gen supozitoare cu novocalmin sau paracetamol sau siropurile pentru răceli ( nurofen, panadol, brufen) sa nu aibă nici un rezultat.
Atunci începem inevitabil sa ne ingrijoram, sa nu mai gândim rațional, sa apelam la trucurile băbești ( ciorapei cu oțet în piciorușe, căciulile îmbibate cu oțet în cap plus multe altele) care bineînțeles ca nu dau nici un rezultat, ci doar agravează și mai rău starea copilului.
În momentele acelea de neliniște sufleteasca și de îngrijorare pentru cei mici ar trebui sa ne păstrăm calmul, deoarece starea noastră se transmite la cei mici și decât să-i ajutăm să se simtă mai bine, noi le inrautatim starea.
Dacă tot ce v-am spus pana acum vi se pare cunoscut, trebuie sa știți ca pentru astfel de situații când ne simțim depășite de situație și avem impresia ca mai avem puțin și clacam din cauza îngrijorării, exista în România un serviciu unic de sfaturi medicale unde găsim oricând și la orice ore pe cineva drăguț și calm, care ne ajuta sa ne liniștim și sa ne ajutam copii sa treacă peste episodul febril, numit Peditel 1791, sfat medical pediatru prin telefon, non stop.
Serviciul PEDITEL 1791 este un serviciu dedicat părinților ce au nevoie de un sfat medical profesionist pentru sănătatea copiilor lor. Call centrul pediatric PEDITEL 1791 este apelabil prin formarea numărului scurt 1791, un număr cu tarif normal, fără suprataxă, la care răspunde un medic specialist. Medicul PEDITEL 1791 este pregătit să vă răspundă la întrebările legate de sănătatea copilului dumneavoastră, non stop. Serviciul este o premieră în România. Inițiat și implementat de Fundația Părinți din România.
Acesta echipa minunata formata din 13 medici răbdători și calmi m-au ajutat extrem de mult sa trec cu bine de prima noapte cu febră mare ( 39,9) a băiețelului meu când avea un an și o lună. Cum era de așteptat, când a făcut febra eram singura cu el acasă, soțul fiind plecat cu munca în alt oraș.
Îmi aduc și acum aminte. Toata ziua a fost moale, abia a mâncat câte ceva, în schimb a dormit mai toată ziua. Deja începusem sa ma îngrijorez. Noaptea, la ora 2:30 când am dat să-l iau în brațe ( ca dormea cu mine în pat) am simțit ca este neobișnuit de cald și ca încerca din răsputeri sa ma strige.
Ghidata de instinctul meu de mama, m-am dat jos din pat și am luat termometrul pe care i l-am băgat în fundulet. După 10 secunde i l-am scos și când am citit pe ecran valoarea de 39 cu 9 am simțit cum inima mea începe sa bata foarte repede și am început sa ma panichez.
I-am băgat repede un supozitor cu novocalmin, l-am obligat sa bea niște apa ca avea buzele crăpate, l-am dezbrăcat lăsându-l doar în body și în pampers timp în care ma rugam la toți sfinții să-i scadă febra.
Timp de 30 de minute mi-am privit copilul cum se vaită și ma invinovateam ca nu știu ce să-i mai fac. După acel interval extrem de lung, i-am băgat din nou termometrul, dar temperatura nu ii scăzuse de nici un fel.
Atunci, am pus mana pe telefon și am încercat sa sun la medicul de familie și la pediatrul băiatului, dar amândoi aveau telefonul închis.
Îngrijorată toată, am sunat-o pe mama care în loc sa ma liniștească, m-a îngrijorat și mai tare. Mi-a zis sa ii pun ciorapi îmbibati cu oțet în picioare, caciulita în cap și să-l ung cu oțet pe gat, piept și pe mâini, garantând ca în maxim 20 de minute ii va scădea febra.
Am ascultat-o, dar nu a avut nici un rezultat. Ba chiar băiatul meu începuse sa țipe ca oțetul îi ardea pielea. În timp ce inima îmi bătea nebunește, începusem sa ma înjur cu voce tare și efectiv lacrimile îmi curgeau pe obraji fără sa le pot controla.
În acel moment, mi-am amintit brusc de un reportaj pe care îl citisem pe internet cu o săptămână înainte de episodul febril referitor la unicul serviciu unic din România unde se găsea la orice oră din zi și din noapte un medic pediatru care ne ajuta cu sfaturi medicale, numit Peditel, însă nu mai știam numărul.
Am cautat pe internet numărul și am sunat. A durat aproximativ 27 minute pentru a lua legătura cu cineva. Îmi amintesc ca mi-a răspuns o doamnă doctoriță cu o voce calmă și răbdătoare care mi-a ascultat povestea pe care i-am spus-o mai mult balbaindu-ma.
Nu o sa uit niciodată cuvintele ei după ce am terminat de povestit: "Mami, în primul rand liniștește tu, ca starea ta se transmite la copil. Dacă tu ești calma și băiatul va fi calm și va avea forta sa lupte cu febra. În al doilea rand du-te în baie și da drumul la apă călduță astfel încât sa fie în cada cam o palma de apă, apoi dezbracă copilul și bagă-l în ea. Este foarte important să-i speli oțetul după el ca ii înrăutățești starea. În al treilea rând du-te și fă-ți o cafea tare și ia o gura zdravănă din ea. O sa te ajute să-ți revii. În timpul acesta fă-i și copilului un ceai de mușețel și galbenele pe care trebuie să-l bea pentru a se hidrata. În al patrulea rand lasă-l pe băiat doar în body și pune-i comprese pe frunte, mâini și piept cu apa călduță. Repeta aceasta acțiune de câte ori o sa fie nevoie. În al cincilea rând administrează- i timp de cinci zile la un interval de 4 ori nurofen baby alternând cu panadol baby câte 3,5 ml. O sa vezi ca bebelușul tău o sa se facă bine".
Am urmat cu sfințenie tot ce mi-a zis doamna doctora și după douăzeci de minute după conversația cu ea, febra băiatului meu scăzuse și deja îmi începuse sa ceara apa și mâncare.
După cum vedeți și voi pe mine m-a ajutat foarte mult serviciul Peditel 1791 și am continuat sa urmez sfaturile doamnei doctore de fiecare dată când am mai trecut prin episoade de febra mare. Le doresc sa aibă parte de multa sănătate tuturor medicilor din aceea echipa minunată care mi-a salvat copilul de la convulsii.
O poveste cu happy-end ati putea sa spuneți, nu? Sunt de aceeași părere.
În continuare as vrea sa va zic ca de când scriu pe blog am început sa fiu la curenta cu diverse noutăți și datorita acestui fapt am putut sa aflu ca serviciul unic din România de sfaturi medicale pediatrice prin telefon la orice ora din zi și din noapte, Peditel 1791 are nevoie de noi.
Probabil acum va întrebați cum ii putem ajuta, nu?
Hei bine, serviciul Peditel 1791, este unul dintre cei 44 de finaliști ai Campionatului de Bine ce se desfășoară în perioada 5 decembrie 2017-19 februarie 2018.
Campionatul de Bine este o competiție pentru strângerea de donații adresată ONG-urilor din România, urmărind să transforme organizațiile în fundraiseri, în vederea atragerii de donații.
La finalul Campionatului de Bine vor fi recompensate primele 3 proiecte în funcție de numărul donațiilor atrase și al numărului de donatori distincți. Premiile constau în dublarea sumei strânse pe toată perioada Campionatului, în limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect câștigător.
Donatorii sunt încurajaţi să participe, donând sume mici (5, 10 lei) la susținerea financiară a unei cauze. Suma minimă care poate fi donată este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision.
În momentul de fata Peditel 1791 se afla pe poziția a cincea în Campionatul de Bine, poziție pe care o putem vedea dacă dam un click Aici.
Scopul proiectului este de a strânge suma de 700000 de lei pentru a putea ajuta în următoarele 12 luni încă 100000 de copii la nivel național, prin crearea a doua linii de garda compusa din medici specialiști și primari, având în același timp ca obiective:
1. Sfaturi medicale aplicabile acasa
1. Sfaturi medicale aplicabile acasa
2. Consult medical de specialitate in maxim 48 ore
3. Directionarea catre unitatea de primiri urgente –2 ore,
4. Apelare urgenta 112
Cum ii putem ajuta?
Răspunsul este simplu. Donând minim 10 lei.
Știați ca?
Costul unui apel este 10 lei / acopera cheltuielile cu medicii specialisti, cu o linie de garda, chiria numarului scurt 1791, internet cu banda garantata si IP fix, spatiul de functionare, cheltuieli administrative, echipamente IT.
În caz ca sunteți de părere ca este mult suma de 10 lei, gândiți-vă puțin ce faceți într-o zi cu 10 lei.
- 2/3 dintr-un pachet de țigări
- 1/4 jucărie pentru cel mic
- Un bidon de apă
- Doua pachete de șervețele umede
- 1/4 dintr-un pachet de pampers mic
- 1/4 dintr-o bluză
Ca sa fim sinceri, în ziua de astăzi nu facem mare lucru cu 10 lei, dar dacă alegem sa donam, acei 10 lei va salva viata unui copil.
Spunem de atâtea ori ca viata unui copil este neprețuită, ca am fi în stare sa mutam munții ca îngerașii noștri sa le fie bine, dar dacă v-ați afla în situația în care am fost eu cu băiețelul meu nu v-ați dori sa găsiți un răspuns mai repede la problemele voastre?
Gândiți-vă puțin și veți vedea ca probabil acei 10 lei pe care ii donați acum, o sa salveze viata îngerașului vostru!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu