14 feb. 2018

Indemnizația de creștere a copilului micsorata de transferul contribuțiilor sociale

Indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta singura sursa de venit a parintelui care sta acasa pentru a creste copilul mic, pana la varsta de 1 an sau 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).

Avand in vedere modul de calcul a indemnizației concediul de creștere a copilului (CCC), pentru viitorii părinți cu salarii micșorate în urma transferului contribuțiilor banii de indemnizație vor fi mai puțini. Dacă angajatorii nu ajustează nici în următoarea perioadă salariile brute ale acestora, cei care vor intra în concediu mai târziu vor avea de pierdut și la indemnizația de CCC. Cei care intra acum in CCC nu vor avea de pierdut.

In ultimele zile s-a punctat de mai multe ori în presă faptul că cei aflați în CCC au de pierdut în urma transferului contribuțiilor, dacă angajatorii nu au ajustat salariile brute pentru a atenua această trecere a sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Pe termen lung, într-adevăr, acest lucru se poate întâmpla. Pentru cei care intră acum în concediu, nu putem vorbi însă de o diminuare a indemnizației, având în vedere modul de calcul de la indemnizația de CCC, așa cum e el reglementat în OUG nr. 111/2010.

Cuantumul indemnizației lunare de CCC "este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei - n.red.), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei", potrivit ordonanței amintite.

A spune că cei care intră acum în CCC iau indemnizația micșorată ca urmare a transferului contribuțiilor nu se justifică în condițiile de calcul enunțate mai sus. Din moment ce indemnizația se raportează la veniturile nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, iar unele venituri s-au mișcorat, în urma transferului contribuțiilor (fără ajustarea salariilor), abia începând din ianuarie, atunci indemnizația primită de cei care intră acum în concediu nu se micșorează semnificativ.

Alta e situația pentru cei care rămân cu salariile micșorate și de acum încolo și care vor intra, să zicem, din a doua parte a anului 2018, în concediul de creștere. Având în vedere că veniturile lor, din ianuarie 2018, sunt și rămân în continuare micșorate, pentru că angajatorii nu fac corecțiile salariale, atunci și indemnizația de CCC va fi mai mică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu