12 oct. 2017

Ce conține laptele matern?

Știm cu toții cât de important este laptele matern în creșterea nou născuților, potrivit ONS-ului se recomandă ca un bebeluș sa primească doar lapte matern pana la 6 luni, dar știm cu adevărat ce conține laptele matern și de ce este bun pentru nou născuții?
În continuare o sa încerc sa va lămuresc în privința acestui lucru.


Apa

Este constituentul principal al laptelui matern (aproximativ 87%). Apa ajuta nou-nascutii sa-si mentina constanta temperatura corporala. Chiar intr-o clima foarte fierbinte, laptele matern contine toata apa de care are nevoie bebelusul.

Grasimile

Ele reprezinta aproximativ jumatate din caloriile laptelui matern. Una dintre aceste grasimi, colesterolul, este necesara pentru dezvoltarea normala a sistemului nervos al sugarului, inclusiv a creierului. Colesterolul favorizeaza dezvoltarea unei invelitori speciale care acopera nervii, pe masura cresterii si maturizarii lor (teaca de mielina).
Acizii grasi, in care laptele matern este foarte bogat, contribuie si el la cresterea sanatoasa a creierului si nervilor. Acizii grasi polinesaturati din laptele matern, precum acidul docosahexanoic (DHA), ajuta la dezvoltarea vazului.

Glucidele

Lactoza (zaharul din lapte) este forma principala a glucidelor din laptele matern, unde este prezenta in cantitati proportional mai mari decat in laptele de vaca. Lactoza ajuta sugarul sa absoarba calciul si este usor metabolizata in doua zaharuri simple (galactoza si glucoza), necesare pentru cresterea rapida a creierului care are loc in perioada de sugar.

Proteinele

Principala proteina din laptele matern este albumina. Usor digerabila, albumina devine un cheag moale, din care substantele nutritive sunt cu usurinta absorbite in circulatia sanguina a bebelusului. Prin contrast, in laptele de vaca proteina principala este cazeina. Cand un bebelus este hranit cu lapte de vaca sau lapte praf din lapte de vaca, aceasta proteina – cazeina – formeaza un cheag de consistenta cauciucului, care este mai greu digerat, uneori contribuind la instalarea constipatiei. Unele componente ale proteinelor din laptele matern joaca un rol important in protejarea sugarului de boli si infectii.

Vitaminele si mineralele

Unele dintre numeroasele vitamine si minerale prezente in laptele matern merita o atentie speciala, deoarece, din cauza cantitatilor insuficiente in care se gasesc, nu reusesc sa satisfaca nevoile de crestere si dezvoltare ale sugarului.

Fierul, chiar daca este prezent in cantitati foarte mici in laptele matern, se gaseste intr-o forma deosebit de absorbabila. Un bebelus nascut la termen, sanatos si alaptat la san are rareori nevoie de suplimente de fier sau de o sursa alimentara de fier inainte de varsta de 6 luni.

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului in oase. Desi rar, rahitismul (o boala care provoaca deformari osoase) a fost observat la sugarii alaptati la san, ai caror mame aveau un deficit de vitamina D sau la sugarii expusi foarte putin la soare din cauza climei sau imbracamintii. Sugarii alaptati la san in aceste circumstante trebuie sa primeasca suplimente de vitamina D.

Fluorul este o substanta minerala care intareste smaltul dintilor, protejandu-i impotriva cariilor. In laptele matern sunt prezente numai cantitati foarte mici de fluor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu