In timpul sarcinii, corpul s-a pregatit pentru alaptare, stocand energie sub forma a 2,5 – 3,5 kg tesut adipos suplimentar, care nu sunt pierdute imediat dupa nastere. Aceasta grasime asigura o parte din caloriile suplimentare necesare producerii laptelui in primele luni.
Pentru a fabrica lapte, corpul apeleaza si la rezervele sale de vitamine si minerale. Ceea ce mancati va influenteaza foarte putin capacitatea de a produce lapte sanatos, in cantitati suficiente. Dar, chiar daca nu trebuie sa aveti o alimentatie perfecta pentru a fabrica un lapte hranitor, dieta va influenta felul in care va simtiti. In cazul unei alimentatii sarace, cu timpul rezervele nutritionale se vor epuiza. Pentru a mentine aceste rezerve, mancati alimente sanatoase si variate, cum ati facut si in timpul sarcinii.
In prima luna de dupa nastere veti resimti o scadere din greutatea initiala majora. In acea prima luna unele femei resimt o crestere a poftei de mancare, in timp ce altele nu simt foamea. Ingrijirea si hranirea bebelusului umplu orele zilei, astfel incat gasirea de timp pentru a manca poate reprezenta o dificultate. Daca aveti ajutor in casa, lasati pe altcineva sa pregateasca mesele. Mancati ce va place si beti lichide din belsug.
Dupa prima luna, consumati calorii suficiente pentru a va mentine greutatea. Daca alaptati gemeni, tripleti sau un nou-nascut si un copil mic, aveti nevoie de mai multe calorii decat mamele care alapteaza un singur bebelus. Daca vreti sa slabiti, limitati-va pierderea in greutate la 0,5 kg pe saptamana. Asigurati-va ca alimentatia contine peste 1500 de calorii si evitati dietele lichide si medicamentele pentru slabit. Pierderea a mai mult de 0,5 kg pe saptamana si restrictionarea severa a caloriilor va vor compromite starea de nutritie si pot duce la diminuarea cantitativa a secretiei lactate.
In timpul alaptarii, dieta terbuie sa cuprinda o cantitate mai mare de proteine, mai multe alimente bogate in calciu, mai multe vitamine si mai multe lichide decat alimentatia obisnuita. Suplimentele cu vitamine si minerale sunt recomandate daca alimentele pe care le mancati nu contin cantitatile adecvate de vitamine si minerale pentru aceasta perioada. Vitaminele si mineralele cu cea mai mare probabilitate de a fi deficitare in alimentatie sunt vitamina B6, tiamina, acidul folic, calciul, zincul si magneziul. Nivelurile de vitamina B6, tiamina si acid folic din laptele matern depind direct de aportul acestora din alimentatia sau suplimentele nutritive consumate de mama. Aportul insuficient al acestor vitamine reduce depozitele materne si prezinta riscuri pentru sanatatea mamei si a bebelusului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu