25 oct. 2017

Vitamina B12 și suplimentul alimentar B12 Vital

Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent. Desi este hidrosolubila, B12 se acumuleaza totusi, intr-o masura oarecare, in ficat, rinichi, plamani si splina. Cantitatea de vitamina ramasa nu este importanta si nu poate avea un efect toxic.
Corpul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii din sange, nervi, ADN, plus alte funcții. Un adult ar trebui să primească 2,4 micrograme pe zi. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsa de către organism, poate fi obținuta din alimente sau suplimente.
Vitamina B12 se gaseste in mod natural in anumite alimente, precum fructele de mare, carnea de pasare, vita, porc sau in produsele lactate. De asemenea, anumite alimente sunt fortificate cu vitamina B12, precum cerealele integrale pentru micul dejun.
Există mai multe cauze pentru deficitul de vitamina B12. În mod surprinzător, două dintre ele sunt legate de activitati întreprinse pentru a imbunatati sanatatea: o dieta vegetariana si chirurgia pentru pierderea in greutate.
Plantele nu contin vitamina B12. Singurele alimente in care gasim B12 sunt carnea, ouăle, carnea de pasăre, produsele lactate, precum și alte alimente care provin de la animale. Vegetarienii si veganii au un risc crescut de a dezvolta un deficit de vitamina B12 în cazul în care nu mănâncă boabe care au fost îmbogățite cu vitamina sau daca nu iau un supliment de vitamine. Persoanele care au suferit interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate au un risc, deoarece operațiunea interferează cu capacitatea organismului de a extrage vitamina B12 din alimente.
Bolile care interferează cu absorbția de alimente, cum ar boala celiaca sau boala Crohn, pot provoca probleme, precum si utilizarea de medicamente prescrise frecvent pentru arsuri la stomac, deoarece reduc producția de acid în stomac (este nevoie de acid pentru a absorbi vitamina B12).
Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta lent, cauzand simptome care apar treptat și se pot intensifica în timp sau se poate instala rapid. Simptomele pot include:
  • senzații stranii, amorțeală, furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
  • dificultate la mers (impiedicare, probleme de echilibru)
  • anemie
  • limba umflata si inflamata
  • piele îngălbenită (icter)
  • dificultăți de gândire și rationament (dificultăți cognitive) sau pierderi de memorie
  • paranoia sau halucinații
  • slăbiciune
  • oboseală
Un medic cu experiență poate diagnostica un deficit de vitamina B12, dar este nevoie de un test de sânge pentru confirmare.

Ce funcții îndeplinește vitamina B12 asupra organismului uman? 

1. Furnizeaza energia necesara organismului

Modul in care organismal tau creaza si furnizeaza energie este puternic influentat de nivelul vitaminei B12 ce pastreaza celulele hranite si sanatoaase. In abesenta nutrientului B12, celulele raman flamande si transmit senzatii de slabiciune si oboseala. B12 elibereaza in celula energia necesara proceselor de gandire si deplasare pentru intreaga zi.

2. Protejeaza inima

Inima ta si intregul sistem cardiovascular au nevoie de vitamina B12 pentru a elimina din sange homocisteina, o proteina periculoasa ce poate afecta arterele, determinand aparitia inflamatiilor si a bolilor de inima.

3. Influenteaza sanatatea sistemului osos

In urma a numeroase studii s-a descoperit ca pacientii cu osteoporoza prezinta un nivel ridicat de homocisteina in sange, iar B12 are valori mai mici decat cele ale persoanelor cu oase puternice si sanatoase.

4. Previne deteriorarea nervilor

Nervii au un invelis de protectie, format din tecile de mielina, ce ii fereste de toxine si radicalii liberi din sange. Fara aceste acoperiri, nervii se deterioreaza si pot chiar muri, afectand transmiterea semnalelor de la creier catre organism. B12 are un rol important in producerea de mielina, implicit a modului in care organismal formeaza invelisul de protective a nervilor.

5. Influenteaza in bine starea de spirit

Creierul folosesete o substanta chimica numita serotonina pentru a influenta in bine starea de spirit. Vitamina B12 stimuleaza producerea de serotonina.

6. Protejeaza sanatatea creierului

Cercetatorii au observat ca pacientii cu Alzheimer au niveluri mult mai mici de vitamina B12 in oraganism decat persoanele de aceeasi varsta cu memoria ascutita si clara. De asemenea, tecile de mielina lipsesc la persoanele ce sufera de Alzheimer.

7. Intarzie efectele imbatranirii

Imbatranirea organismului are loc atunci cand celulele incep sa se rupa iar ADN-ul tau nu mai reproduce in mod corect celule si nici cu aceeasi viteza din tinerete. Numerosi factori pot incetinii inmultirea ADN-ului, precum radicalii liberi, toxinele din sange, nivelul ridicat al zaharului din sange, o dieta alimentara bogata in omega-6 si grasimi. B12 influenteaza sanatatea ADN-ului si stimuleaza producerea celulelor tinere.

Știați că , vitamina B12 se gaseste si intr-o serie de suplimente alimentare pe care le poti achizitiona de la farmacie.
Un astfel de supliment alimentar este și
B12 Vital produs de compania germană WÖRWAG Pharma.
Produsul este o vitamină hidrosolubilă, esențială pentru organism. Ajută în cazul senzației de extenuare, reduce oboseala inexplicabilă și îmbunătățește calitatea somnului. în plus, alungă stările de neliniște și îți readuce bucuria de a trăi.

Produsul a apărut pe piața românească la începutul lunii octombrie a acestui an și este momentan disponibil doar în lanțul de farmacii Alphega la prețul de 30 lei cutia de 50 de capsule.

Informații suplimentare despre acest produs :
-este un supliment alimentar care conține 100 μg de metilcobalamină, forma bioactivă a vitaminei B12
-Consumul de B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital asigură necesarul zilnic de vitamina B12, contribuind astfel la îmbunătățirea capacității fizice și psihice, precum și la reducerea stărilor de oboseală și extenuare
-Doza recomandată este 1 comprimat pe zi. Administrat în mod regulat, asigură necesarul de vitamina B12 pe termen lung
-Un aport adecvat de vitamina B12 este esențial pentru:
• funcționarea normală a sistemului nervos
• menținerea sănătății psihice
• metabolismul energetic normal
• reducerea oboselii și extenuării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu