13 oct. 2017

Ce probleme pot apărea în timpul alăptării?

Alaptarea este cea mai sanatoasa modalitate de hranire a bebelusului deoarece laptele matern este un aliment perfect adaptat cerintelor organismului in crestere. Dar alaptatul nu este intotdeauna usor si exista multe cazuri cand apar probleme in timpul alaptarii.

1.Mameloane dureroase sau crapate

Durerea care persista pe tot parcursul alaptarii poate indica un mamelon crapat, iar o examinare atenta ar trebui sa fie efectuata. Unele mamici sunt deosebit de sensibile si pot resimti durere chiar daca mameloanele lor sunt sanatoase. Daca un mamelon este crapat, adeseori datorita faptului ca bebelusul nu s-a atasat cum trebuie la san, o combinatie intre alaptarile mai frecvente, modificarea frecventa a pozitiei de hranire a copilului si aplicarea locala de gheata poate preveni inflamarea si poate face ca bebelusului sa-i fie mai usor sa se ataseze la areola ( in loc sa se ataseze numai la mamelon). Medicul v-ar putea prescrie un unguent sau un pansament.

2.Durerile in timpul alaptarii

In timpul primei saptamani sau poate si dupa aceea pot sa apara crampe la nivelul abdomenului inferior atunci cand bebelusul incepe sa se hraneasca. Alaptarea elibereaza hormoni care fac ca uterul sa se contracte, revenind la dimensiunile normale. Crampele dispar dupa o vreme. In timpul primelor cateva zile sau saptamani puteti resimti dureri la nivelul mamelonului, care dureaza cateva secunde si care apar dupa ce bebelusul incepe sa se hraneasca. Acestea sunt foarte obisnuite si dispar in scurt timp.

3.Umflarea sanilor

Cand sanul este prea plin cu lapte, el devine ferm si inconfortabil. Majoritatea cazurilor sunt usoare, insa uneori poate fi vorba de un caz ceva mai grav, in care sanul este mult marit, surprinzator de ferm si foarte dureros. Lasata netratata, umflarea sanilor poate sa conduca la scaderea productiei de lapte.
Cazurile usoare, care sunt cele mai obisnuite, pot fi rapid ameliorate prin alaptare. Un caz mai grav ar putea sa necesite mai multe tipuri de tratament. Incercati sa masati tot sanul, incepand la marginile externe si progresand treptat spre areola. Incercati acest lucru in timp ce faceti un dus caldut; apa este relaxanta si face ca masajul sanilor sa decurga mai usor. Puteti sa folositi un unguent care sa contina lanolina purificata sau ulei vegetal pentru a evita sa va iritati pielea. Masajul sanilor ar putea fi efectuat o data sau de mai multe ori pe zi. Aplicarea de comprese umezite cu apa la o temperatura confortabila este de ajutor pentru pregatirea sanilor pentru masaj. O pompa electrica pentru sani ar putea fi de asemenea utila pentru ameliorarea umflarii, fie singura, fie in combinatie cu masajul.
Intre alaptari si tratamente ar trebui sa asigurati un suport ferm al sanilor; pentru acest lucru va trebui sa folositi un sutien mare si ferm.

4.Canal blocat

Semnele pentru un canal galactofor blocat sunt aparitia unor noduli pe care mama ii simte la palpare, zone rosii pe pielea sanului si durere moderata sau severa.
In acest caz, mama trebuie sa aplice sanului un masaj usor sub apa calda, sa opteze pentru mai multe pozitii de alaptare si sa evite presiunea exercitata asupra sanului (de ex. sa nu poarte sutien stramt, sa nu apese cu putere sanul atunci cand alapteaza, centura de siguranta a masinii sa fie corect pusa). Bebelusul se alapteaza la cerere, puterea lui de suctiune ajutand la desfundarea canalului. Daca mama simte ca are nevoie de ajutor sa apeleze la medic sau la consultanta in alaptare, pe cat mai repede posibil.

5.Mastita

Daca un punct dureros persista la nivelul sanului si isi mareste dimensiunile, ar putea fi vorba de o infectie, iar aceasta ar putea sa conduca la aparitia unui abces al sanului. Pielea de deasupra zonei dureroase se poate inrosi si ar putea sa apara febra si frisoane. Durerile de cap, starea generala alterata si alte simptome asemanatoare gripei sunt adeseori primele manifestari ale infectiei mamare. Ar trebui sa va masurati temperatura si sa va contactati medicul.
Nu intrerupeti alaptarea! Mastita este o infectie a tesutului mamar, nu a laptelui. Se recomanda odihna, repaus la pat, o dieta hiperproteica si consumarea de lichide suficiente. De asemenea, golirea completa a sanului, cel putin o data pe zi, este de mare ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu