14 oct. 2017

Cum ne dam seama dacă avem suficient lapte pentru bebelușul nostru?



Esti ingrijorata ca bebelusul nu ia bine in greutate si crezi ca nu vei putea alapta exclusiv prea mult timp din cauza ca nu se satura? Iata ce trebui sa stii mai intai.

“Oare a luat destul in greutate?” este una dintre cele mai frecvente intrebari ale proaspetelor mame, ingrijorate ca poate bebelusul nu suge destul sau ca “nu au suficient lapte”. Mai mult, faptul ca mamelor li se pare ca bebelusul “nu ia destul in greutate” este principalul motiv pentru care introduce suplimentarea cu lapte praf care de cele mai multe ori saboteaza alaptarea.

" Isi ia copilul suficient lapte matern?” este o intrebare legitima dar cand incercam sa ne raspundem trebuie sa ne bazam pe semne relevante. Faptul ca ia in greutate este unul dintre primele semne ca se hraneste suficient dar nu trebuie sa comparam luarea in greutate a bebelusului nostru cu a altora fiindca nu este relevant. 

Ce trebuie sa stim:

Daca dorim sa consultam grafice de crestere trebuie sa-l folosim pe cel al Organizatiei Mondiale de Sanatate deoarece este facut prin monitorizarea copiilor alaptati si deci arata o rata a cresterii in limite biologice normale specifice bebelusilor hraniti cu lapte matern, nu mixt sau cu formule de lapte praf.
Este relevant cat ia copilul in greutate intr-o luna, nu saptamanal si cu atat mai putin de la o zi la alta. Cresterea in greutate nu este constanta, cantarind copilul prea des mamele intra in panica, fiind zile cand copilul pare ca stagneaza sau cate o saptamana in care ni se pare ca a luat prea putin ceea ce este irelevant, fiindca dupa cum spuneam cat pune copilul in greutate variaza de la o saptamana la alta.
O crestere in greutate satisfacatoare la copilul alaptat se considera de la 600 de grame in sus pana la 3 luni, de la 450 de grame in sus de la 3 la 6 luni si de la 300 de grame in sus de la 6 luni la 1 an. Sunt bebelusi alaptati care in primele luni pun aproape 2 kilograme pe luna si altii care abia pun 500-600 de grame, daca ceva vi se pare ingrijorator cel mai bine este sa apelati la un consultant in alaptare.
De asemenea daca sunteti ingrijorati de cat a luat copilul in greutate trebuie sa va gandit sa-l luati in considerare ca individ, nu ca pe o cifra intr-un grafic, si sa luati in calcul cat mai multi factori: voi, parintii, sunteti scunzi si slabi? Sansele sunt ca nici copilul sa nu fie un dolofan.
De asemenea trebuie sa va asigurati si ca bebelusul suge activ, in mod eficient, ca este hranit la cerere nu la program, daca nu are semne de deshidratare, daca are tonus bun, daca are achizitii noi. Daca este asa, atunci e putin probabil ca bebelusul sa fie malnutrit si nu e cazul sa va ingrijorati.
Atentie la modul de cantarire. Dupa cum am mentionat, cantarirea zilnica nu este recomandata deoarece induce in eroare. Daca intr-o zi ati cantarit bebelusul chiar dupa ce a fost alaptat si in ziua urmatoare il cantariti dupa ce a avut un scaun consistent s-ar putea sa vi se para ca a scazut in greutate. Ideal este sa cantariti bebelusul lunar, de fiecare data pe acelasi cantar.
In concluzie, inainte de a suplimenta cu lapte praf este bine mai intai sa vedeti daca ingrijorarea legata de greutate este reala iar daca este reala solutia nu este renuntarea la alaptat nici suplimentarea cu formula ci sa lucrati la atasare, sa apelati la o consultant in alaptare pentru a face tot posibilul sa corectati si sa rezolvati posibilele probleme.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu