In Romania rata cezarienelor este de 44%, iar in Bucuresti depaseste 70%, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu depasim 10-15%, atrage atentia Asociatia Moaselor Independente.De ce este ingrijoratoare rata inalta a cezarienelor? La prima vedere, s-ar parea ca operatia de cezariana este un mod rapid, sigur si usor de a naste. Cezariana este mai comoda, mai rapida si mai previzibila decat nasterea pe calea vaginala. Procedura in sine nu este una dureroasa, pentru ca mama se afla sub anestezie. Aceste fapte fac ca operatia cezariana sa fie atragatoare atat pentru parinti, cat si pentru specialist.
La o privire mai atenta, totusi, devin evidente riscuri si dezavantaje majore, din cauza carora este mai intelept sa se limiteze cezarianele la situatiile in care nasterea vaginala este nesigura sau imposibila.
Unele dintre riscurile sau efectele secundare ale nasterii prin cezariana:
-Posibile probleme generate de anestezia utilizata in timpul interventiei chirurgicale sau de analgezicele administrate dupa cezariana;
-Cresterea incidentei infectiilor si necesarului de antibiotice;
-Pierdere mai mare de sange si risc crescut de hemoragie, care poate provoca anemie sau necesita o transfuzie de sange;
-Durata mai lunga de spitalizare, ceea ce creste costurile nasterii;
-Dureri postoperatorii care pot dura saptamani sau luni, ingreunand ingrijirea dvs. si a nou-nascutului;
-Risc de probleme generale de tesutul cicatriceal sau eventuale aderente intraabdominale;
-Posibilitatea lezarii altor organe, intestinul sau vezica urinara si risc de formare de cheaguri sangvine in gambe sau pelvis;
-Rata crescuta de infertilitate ulterioara, fata de femeile care au nascut pe cale vaginala;
-Risc crescut de placenta previa sau retentie de placenta la sarcinile urmatoare;
-Cresterea probabilitati unei cezariene la urmatoarea nastere.
Cand luati decizia de a recurge la cezariana, dvs. si medicul trebuie sa puneti in balanta aceste riscuri si potentialele beneficii. Desigur, riscurile unei cezariene merita sa fie asumate in situatiile in care nasterea vaginala ar prezenta riscuri si mai mari pentru mama sau copil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu