13 oct. 2017

Ce reprezintă laptele matern?



Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelus.Compozitia laptelui de mama se modifica atat in timpul unei alaptari (unei mese) cat si de-a lungul intregii perioade de alaptare fiind perfect adaptat cerintelor nutritionale ale bebelusului.
Primul lapte al mamei, colostrul, secretat doar in primele zile dupa nastere este perfect adaptat nevoilor copilului din primele zile ale vietii extrauterine. Nu doar din punct de vedere al substantelor nutritive ce le contine.
Acesta are un efect laxativ ce ajuta la eliminarea meconiului, primul scaun al bebelusului, contribuind la stabilirea unei flore intestinale bune. Deoarece este foarte bogat in anticorpi asigura bebelusului o bariera naturala impotriva infectiilor. Dupa ce colostrul s-a terminat, sanii produc un lapte cu o nuanta usor galbuie, de o consistenta mai apoasa, mult mai bogat in grasimi si calorii decat colostrul, insa mai sarac in proteine. Acesta este laptele tranzitional si este un amestec de colostru si lapte matur.
Spre sfarsitul primei saptamani, uneori chiar celei de a doua sau a treia saptamani de alaptare se instaleaza laptele matur ce are o culoare alb-albastruie ce va deveni alba pe masura ce continutul de grasimi creste.
Aspectul diferit al laptelui matur indica faptul ca este alcatuit din doua tipuri de lapte:
  • Lapele de inceput ce se secreta la inceputul mesei. Este mai apos si contine mai putine calorii si grasimi.
  • Laptele de sfarsit ce se elibereaza pe masura ce copilul suge. Acesta este mai bogat in calorii, proteine si grasimi si asigura o proportie mai mare de substante nutritive de care are nevoie bebelusul pentru a se dezvolta. Laptele de sfarsit poate aparea dupa cateva minute sau chiar 30-40 de secunde.
Laptele matern este un aliment complet, perfect adaptat nevoilor nutritionale ale copilului, continand atat proteine, glucide, grasimi cat si apa. Prin lapte mama transmite copilului anticorpi care ii sporesc rezistenta la diferite infecții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu