15 mar. 2018

Cât de importantă este o husa de protecție a telefonului in 2018?

Telefonul mobil este un gadget fara de care nu putem sta oriunde am merge. Comunicarea prin intermediul lui ne scutește de drumuri și ne poate ajuta să rezolvăm mult mai ușor treburile. Pentru că există riscul ca telefonul să ne cadă sau de a fi expus unor surse de apă, pentru a-l proteja îl accesorizăm cu o husă. Aceasta are un rol dublu:de a accesoriza telefonul mobil și de a-l proteja.

O husa pentru telefon este mereu utila, avand in vedere rolul de protectie a acesteia. Pentru ca suntem dispusi sa investim chiar si mii de euro intr-un telefon performant, ni se pare cam ciudat sa cheltuim cateva sute de lei pe o husa pentru a-l proteja, nu-i asa?
Afla ca husa pentru telefon este foarte importanta, deoarece protejeaza telefonul de zgarieturi sau chiar de cazaturi. Sa nu uitam ca telefoanele inteligente sunt si cele mai sensibile, mai ales in privinta ecranului. Sunt foarte subtiri si, daca nu sunt protejate corespunzator, acestea se pot strica imediat.
Nu de alta, insa reparatia poate face, in unele cazuri, cat telefonul si nu va permiteti sa-l stricati imediat ce l-ati cumparat, nu?
Din pacate, un telefon care arata foarte bine poate fi supus negresit greselilor facute de proprietar din neatentie, evident. Nimeni nu-si doreste sa ramana fara telefon imediat ce l-a achizitionat. Datorita huselor pentru telefoane, acestea reduc cu pana la 80% riscul distrugerii gadgetului inteligent.
In zilele noastre sunt cateva telefoane inteligente rezistente la apa, ceea ce reprezinta un aspect foarte important. Insa, doar o carcasa de protectie va poate salva in cazul in care smartphone-ul tau a intrat “la apa”.

Beneficiile folosirii unei huse de protecție pentru telefonul tau:
  • Protejează de zgârieturi. Dacă telefonul este lăsat la întâmplare în orice buzunar, un obiect oricât de mic ar putea să îi zgârie suprafața.
  • Protejează de defecțiuni survenite în urma unor accidente. Cele mai frecvente sunt căzăturile ce deformează carcasa sau mai rău de atât, sparg telefonul.
  • Protejează de infiltrații de apă și nu numai. În fond, este un tip de protecție față de numeroși factori, având în vedere că intră în contact cu aceștia în mod direct. 
  • Protejează bateria de soare sau infiltrarea de particule de apă sau praf, cel puțin prin limitarea ca astfel de factori să acționeze în mod direct asupra telefonului și a componentelor sale.
  • Pot proteja și display-ul dacă sunt huse ce includ și carcasă de suprafață.
Întâmplarea personala care m-a făcut să-mi dau seama ca am nevoie de o husa de protecție 

Eram în vara anului 2016. Tocmai ma întorsesem de la mare, unde îmi petrecusem o săptămână alături de soțul și băiatul meu. Toate bune și frumoase, pana când băiatul meu a început sa se simtă rău, să-i crească temperatura și sa respire greu.
Speriați, am fugit la spital, unde ni s-a pus diagnosticul de insuficienta respiratorie acuta, urmând sa ne internez pentru tratament.
A doua zi de la internare, băiatul meu deja dădea semne ca se simte mult mai bine, începuse sa respire normal și cum era de așteptat, ii revenise și energia. Am încercat sa-i citesc, ii dădeam jucării,  legănat pe picioare, bineînțeles totul fără rezultat. În cele din urma i-am dat telefonul meu pentru a se uita la desene pe YouTube.
Bun.... Totul a decurs minunat, pana în momentul în care a intrat asistentele din seara respectiva pentru a-i face tratamentul. În aceea fracțiune de secunde, băiatul meu a aruncat ( sunt sigura ca a vrut sa le țintească pe asistente, însă nu a reușit)  telefonul pe jos în urma căreia m-am ales cu spargerea display-ului complet.
Multă vreme, am stat cu acel telefon spart în buzunar.
Cam așa arată fostul meu telefon. Am ținut telefonul in starea asta, aproximativ doi ani, până când soțului meu i s-a făcut "milă" de mine și mi-a achiziționat de Dragobete un Allview P9 Life.
Acesta îmi este extrem de drag, am in el toate pozele făcute de la nașterea prințesei mele și până în prezent, am filmări cu primele zâmbete ale celei mici, primele cuvinte drăgălași de bebeluș.
Tocmai de aceea vreau să-mi păstrez telefonul cat mai mult timp și am decis că este timpul să-i ofer cea mai buna protecție împotriva tuturor factorilor externi care i-ar putea cauza vreo defecțiune.
Motivată de această dorință de a-mi apară telefonul, am decis să-i achiziționez o husa de protecție de cea mai buna calitate dar și accesibilă la pret.
Recomandarea mea pentru cea mai buna protecție a telefonului vostru este indreptata către magazinul online exit.ro.
Exit inseamna o atentie desavarsita la detalii si o selectie riguroasa a calitatii. Telefonul tau merita tot ce este mai bun si iti recomandam doar produse in care credem cu tarie. Cu Exit, telefonul tau va arata mai bine si va fi mai in siguranta ca niciodata.- sursa citat https://exit.ro/despre-noi

Motivele pentru care va recomand magazinul online exit.ro
  • Dispun de o gama larga de huse, sticle de protecție, chiar și accesorii
  • Imaginile publicate pe site sunt conforme cu realitatea, insa uneori nuantele culorilor produselor pot sa difere usor, ca urmare a procesului de executie al fotografiilor sau a setarilor monitorului tau
  • Suntem intotdeauna informati daca un produs este sau nu este in stoc, daca se poate aduce la comanda, in cat timp se va prelucra si in cat timp va ajunge la ei. Aceste informatii vor fi transmise prin e-mail sau telefon.
  • Produsele sunt noi, in ambalajul original al producatorului si in momentul livrarii vor fi intotdeauna insotite de factura fiscala fizica sau in format electronic. Chitanta de la curier este dovada platii, sau extrasul de cont.
  • Daca ne răzgândim asupra produselor achiziționate, avem posibilitatea de a le returna in 15 zile, primind înapoi contravaloarea produselor noastre
  • Pentru comenzi peste 100 de lei dispunem de transport gratuit
  • Avem parte de confidențialitate asupra datelor noastre
  • Avem posibilitatea de a cere și asistență în alegerea husei potrivite pentru telefonul nostru
  • Livrarea produselor comandate se face prin curierat rapid in 24-48 de ore
  • Produsele sunt de cea mai buna calitate și accesibile la pret
  • Avem posibilitatea de a achita produsele dorite prin o multitudinea de modalități de plată
Dupa părerea mea Exit.ro este cel mai bun magazin online pentru a oferi siguranța și protecția telefonului mobil.


12 mar. 2018

6 boli prevenite de bere



Preferată în general de bărbaţi, berea nu este numai o băutură cu gust bun, ci şi o licoare cu efecte benefice asupra organismului. Dacă şi ţie îţi place, află cum te poate ajuta în lupta cu bolile!

Previne anemia

Berea este o sursă excelentă de vitamina B12 şi acid folic. E bine să ştii că o deficienţă a acestor vitamine provoacă anemie, ele fiind esenţiale pentru menţinerea unei dezvoltări armonioase a corpului. De asemenea, vitaminele din complexul B regăsite în bere ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la sporirea capacităţii de concentrare.

Întârzie îmbătrânirea

Ştiai că berea poate să te facă să arăţi cu câţiva ani mai tânără? Asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi, însă poţi consuma 200 ml în fiecare zi. Datorită conţinutului bogat în vitamina E, berea menţine pielea fermă şi încetineşte procesul de îmbătrânire a celulelor. Încearcă să alegi un sortiment calitativ, dacă îţi doreşti să observi diferenţa.

Întăreşte oasele

Dacă este consumată în cantităţi moderate, berea ajută la întărirea sistemului osos datorită conţinutului său bogat în siliciu, provenit din orz, principalul ingredient. Aceasta întăreşte oasele şi previne osteoporoza. Se pare că cel mai bun sortiment ar fi berea neagră, siliciul fiind prezent chiar şi după procesul de fermentare.

Stimulează funcţiile cerebrale


Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, funcţiile creierului încep să se deterioreze, însă consumul de bere poate combate acest lucru, cel puţin pentru o perioadă. Mai multe studii au arătat că băutura poate reduce cu până la 30% riscul apariţiei bolii Alzheimer.

Ţine la distanţă cancerul

Sursă importantă de flavonoide şi antioxidanţi, berea poate ajuta la prevenirea cancerului şi la răspândirea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de prostată. Berea este, de asemenea, o sursă importantă de polifenoli, compuşi care diminuează celulele atinse de boală.

Bună pentru inimă


Deşi nu este recomandată cardiacilor, mai ales în sezonul cu temperaturi de peste 30 de grade, un pahar cu bere poate fi consumat din când în când de către aceştia, întrucât se pare că ar avea efecte benefice asupra inimii. Mai exact, băutura menţine curate vasele de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

Pentru a preveni pietrele la rinichi consumati bere



Consumul moderat de bere reduce riscul apariţiei calculilor renali, datorită efectului diuretic și conținutului mare de apă, potrivit unui studiu realizat de către Departamentul de Nutriţie al Şcolii Publice de Sănătate Harvard.
În cadrul studiului,cercetătorii au verificat relaţia dintre 21 de băuturi diferite şi riscul apariției pietrelor la rinichi.
Dintre toate băuturile studiate,berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea calculilor renali,consumul moderat reducând cu până la 21% riscul apariţiei pietrelor la rinichi.
" Băută în cantităţi moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu săruri şi alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor.",susţine preşedintele Centrului de Studii despre Bere,Sănătate şi Nutriţie,Corina Zugravu.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 45 de mii de bărbaţi,cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani,care nu aveau pietre la rinichi şi nici nu au avut vreodată. Cercetătorii au analizat datele obținute după o perioadă de șase ani.

Pentru un par sanatos si stralucitor folositi bere



Cine nu-şi doreşte o un păr strălucitor şi rezistent… Pentru toate acestea ai la-ndemână câteva remedii accesibile şi uşor de aplicat. Berea este unul dintre ele.
Berea este un produs cosmetic la îndemână oricui. Netezeşte eficient părul.
Tot ceea ce trebuie să faci este să te clăteşti cu ea şi apoi să te limpezeşti cu apă călduţă. În prealabil trebuie să te şamponezi şi să aplici o mască nutritivă.
Berea deţine numeroase calităţi nutritive graţie complexului de vitamina B.
Biotina reconstruieşte structura firului de păr,reparand-o integral. Efectul? Un păr revitalizat,mai strălucitor ca niciodată.
La fel de bun este şi oţetul de mere. Îndepartează impurităţile şi regleaza excesul de sebum.
La o jumătate de litru de apă adaugi o jumătate de pahar de oţet de mere.
Nu uita! De două ori pe săptămână,sau chiar mai des,poţi aplica la rădăcina părului o mască preparată din două gălbenuşuri proaspete,o jumătate de banană pasată,o linguriţă de zeamă de lămâie,un căţel de usturoi pisat (stimulează circulaţia) şi o linguriţă de ulei de măsline extravirgin. Laşi amestecul să acţioneze 15-20 de minute şi apoi te clăteşti cu apă călduţă.

Vrei sa iti pastrezi frumusetea fizica mai mult timp? Foloseste cafeaua in ritualul tau de frumusete



Oricât de ocupată ai fi, parcă nu poţi să nu îţi începi ziua cu o cafea bună, care să te energizeze pe deplin. Dar ştiai că această licoare care îţi place atât de mult are efecte benefice şi asupra pielii? Află care sunt acestea şi cum le poţi introduce în ritualul tău zilnic de frumuseţe!

Curăţă tenul

Pentru o faţă luminoasă, curăţarea este primul pas şi poate cel mai important dintre toate. Dacă vrei să îndepărtezi celulele moarte, excesul de sebum şi murdăria de pe ten, foloseşte pudră de cafea în combinaţie cu gel pe bază de aloe vera. Mixează câte 1 lingură din fiecare ingredient şi aplică amestecul pe faţă, masând uşor, cu mişcări circulare. După câteva minute, spală faţa cu apă călduţă.

Exfoliant natural

După ce pielea e curată, urmează exfolierea, o altă etapă la fel de importantă, recomandată de maximum două ori pe săptămână. Ai nevoie de 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de cafea, pe care să le amesteci într-un bol împreună cu 2 linguri de ulei de cocos. Aplică exfoliantul pe faţă şi masează bine, câteva minute. Clăteşte cu apă călduţă. Vei observa că pielea va fi mai fină şi mai strălucitoare.

Mască facială


Şi pentru că nu poţi încheia un ritual de frumuseţe fără o mască de faţă, îţi propunem mai multe variante cu cafea, care să îţi hidrateze pielea şi să o întinerească. Prima dintre ele este o combinaţie între cafea şi miere. Amestecă 1 linguriţă din fiecare şi aplică crema pe faţă. Las-o să acţioneze 15 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă. Vei observa că pielea ta va fi moale şi catifelată, datorită acestei combinaţii. A doua mască are la bază zeamă de lămâie şi cafea. Poţi pune 2 linguri de cafea şi zeama de la 1 lămâie. Aplică amestecul rezultat pe faţă şi lasă să acţioneze 30 de minute. Îndepărtează apoi. De asemenea, mai poţi încerca şi o mască din amestecul unei linguriţe de cafea cu 1 linguriţă de lapte. Aplică masca pentru 20 de minute şi îndepărteaz-o apoi. Laptele va ajuta la regenerarea celulelor şi îţi va lăsa pielea mai catifelată şi mai luminoasă.

Treci printr-o perioada depresiva? Consuma cafea



Două cafele băute în fiecare zi te scapă de riscul de a te confrunta cu o depresie. O demonstrează un studiu încheiat recent de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard.
Ştiai despre cofeină că este un stimulent al sistemului nervos central folosit în întreaga lume şi că este consumată în proporţie de 80% sub formă de cafea?
Un nou studiu a demonstrat ceva în plus:2-3 ceşti de cafea băute în fiecare zi sunt de nepreţuit pentru sănătatea femeilor pe care le protejează de depresie.
Cercetarea s-a încheiat recent şi a fost realizată de experţi ai Şcolii de Sănătate Publică Harvard începând din anul 1980.
Potrivit „The Times of India",cercetătorii au analizat efectul cafelei asupra a circa 50.800 de femei din Statele Unite ale Americii,care au completat chestionare între anii 1980 şi 2004 privind consumul de cafea.
Au urmat 10 ani de monitorizare a femeilor care au acceptat să participe la studiu. Iată care au fost câteva dintre observaţiile finale ale cercetătorilor!
-S-au depistat aproximativ 2.600 de cazuri de depresie,mai ales la femeile care au băut doar o ceaşcă de cafea sau mai puţin pe săptămână.
-La femeile care au consumat 2-3 ceşti de cafea pe zi s-a înregistrat un risc cu 15% mai mic de a suferi de depresie.
-Cele care au băut mai mult de 3 ceşti de cafea pe zi au prezentat cu 20% mai puţine şanse de a deveni depresive.

Pentru a scade colesterolul din corp consumati avocado



Cu textura lui cremoasă și extrem de nutritiv, avocado a devenit un fruct popular, pe care-l mănâncă din ce în ce mai multă lume. Avocado este cunoscut pentru conținutul ridicat de acizi grași Omega-3, care sunt foarte buni pentru sănătatea inimii.

Valorile nutritive pe care le are o jumătate de avocado sunt:


- 114 calorii
- 6 grame carbohidrați
- 1 gram proteină
- 10,5 g de grăsime totală (16% din doza zilnică necesară)
- 1 gram grăsimi saturate
- 5 grame fibre
- 0 grame zahăr
- 345 mg potasiu (10% din doza zilnică necesară)
- 20 mg magneziu (5% din doza zilnică necesară)
- 6 mg vitamina C (10% din doza zilnică necesară)
- 0,2 mg vitamina B6 (10% din doza zilnică necesară)

Beneficiile pe care le are avocado asupra sănătății sunt:

- Scade nivelul de colesterol datorită grăsimilor nesaturate;
- Grăsimile și fibrele prezente în avocado scad riscul de afecțiuni cardiovasculare:
- Fitochimicalele (carotenoizii și fitosterolii) reduc stresul oxidativ și inflamația din organism, plus că mențin sănătoșii ochii, pielea și oasele.

Avocado previne bolile cardiovasculare?

Avocado este sursă bogată de grăsimi mono și polinesaturate, care reduc riscul de boli cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. Studiile recente au arătat că prin consumul săptămânal de avocado poate fi redus nivelul de colesterol rău și îmbunătățit nivelul lipidelor și lipoproteinelor.

Avocado îngrașă?

Studiile au arătat că prin consumul moderat de avocado și alte grăsimi sănătoase poți accelera metabolismul, favorizând pierderea în greutate datorită efectului de sațietate. Conținutul de apă și fibrele dietetice previn poftele alimentare, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin pe parcursul zilei. Încearcă să incluzi avocado în dieta zilnică.

Cât pot să mănânc și cu ce să mănânc?


Ca și în cazul majorității alimentelor, este important să nu exagerezi. Este recomandat să se mănânce 1/4 până la 1/2 avocado pe masă sau gustare și nu mai mult de un avocado întreg pe zi. Avocado poate fi integrat în mai multe rețete, și anume:
- În salată;
- În sendviș cu ton și salată verde;
- În sosul pentru paste (pesto de avocado, ce zici?)
- În smoothie;
- În mousse de ciocolată și avocado.

Blogatu.ro implineste 11 ani de activitate în mediul online

In articolul de astazi, vreau sa va vorbesc despre mentorul meu din domeniul online si anume Marius Ovidiu Calugaru, alias Blogatu. Sunt sigur ca majoritatea dintre voi ati auzit despre Blogatu in cei 11 ani de activitate in mediul online, dar ce nu stiati despre acest om din spatele celui mai mare blog din spatele ecranului, este faptul ca in ciuda aparentelor si a criticilor primite, este un om minunat care intotdeauna da sfaturi utile si mereu incearca sa gaseasca o solutie de a rezolva orice problema intalnita pe drum.
Pe Marius nu il cunosc fizic, il stiu doar din domeniul blogging-ului, insa este singurul blogger care il urmaresc de aproximativ 4 ani. Despre omul din spatele blogului sau o sa citesc din interviul dat Comentatorul Amator in 2016 : " m-am nascut in Craiova in 28 Septembrie 1979, in 2005 am devenit medic iar in prezent imi impart timpul intre foarte multe activitati (le-as putea spune pasiuni): advertising si PR, blogging, recenzii de gadget-uri, fotografie si, evident, viata personala. Cu toate ca am terminat Facultatea de Medicina Generala, sunt mai degraba pasionat de online decat de medicina. Am intrat prima data pe internet in 2002 si de atunci viata mea s-a schimbat complet. In prezent, petrec intre 8-10 ore/zi in fata calculatorului. Imi place foarte mult sa descopar noi persoane si sa interactionez cu acestea. Sunt o fire sociabila, cred ca 3-4 ore le petrec discutand online cu prietenii (consider prieteni atat persoanele apropiate mie, cat si numerosi bloggeri). In rest (6-7 ore) lucrez in frumoasa industrie a advertising-ului online sau realizez recenzii de gadget-uri." , sursa articol http://comentatoramator.ro/2016/08/22/nr-21-interviu-cu-blogatu/ .
Bun este un medic care inspirat dintr-un reportaj de la televizor, a luat initiativa de a deveni blogger si bine a facut, ca in momentul de fata detine cel mai mare si important blog din Craiova si nu numai, dovada fiind statisticile lui prezentate in screenshot-ul de mai jos:


Dupa cum vedeti si voi, chiar este un blog cu adevarat citit, daca la ora 8:03 cand am facut poza avea deja 181 de vizitatori si 523 de vizualizari de pagina.
In fine, sa revenim la oile noastre. Asa cum va spuneam la inceputul articolului, Blogatu este mentorul meu, lucru pe care el nu il stie. Atat eu cat si prietenii mei, ii urmaresc intens munca pe care o depune pe blogul sau personal, scriind numeroase articole legate de gadget-uri, despachetari de produse sau unboxing-uri asa cum ii place lui sa le numeasca, review-uri despre gadget-urile pe care datorita muncii depuse are ocazia sa le testeze primul de la producatori, rezumate ale serialelor turcesti (un mare plus pentru femeile innebunite dupa telenovele, asa cum este si nevasta-mea), noutati din domeniul IT , diverse recomandari, plus multe altele.
In ianuarie 2016, marele blogger din Craiova a mai lansat un alt blog numit Testarea,ro careia i-a creat si doua canale de Youtube numite Testarea.ro si Marius Ovidiu Calugaru ceea ce i-a adus abonati de ordinul miilor precum si multe vizualizari asupra review-urilor, unboxing-urilor la diferite gadget-uri, rezumatelor serialelor turcesti, precum si a conferintelor si a participarilor la numeroase lansari de produse.
Anyway, asa cum va spuneam , Marius este un blogger extrem de cunoscut si de urmarit, lucru ce poate fi dovedit si din pozele facute mai jos referitoare la activitatea sa de pe linkedin.com si de pe twitter.com


Despre Marius as putea sa mai adaug faptul ca este un om extrem de atent la detalii si dornic de a da si altor bloggeri amatori ( asa cum imi place mie sa ii numesc pe cei ca mine) sansa de a se perfectiona si de a invata cum sa creeze articole cu impact puternic in randul cititorilor, prin lansarea primei platforme numite BlogAwards.ro in 2011, care face direct cunostinta bloggerilor cu sponsorii diferitelor companii si firme, prin multitudinea de campanii pe care le lanseaza pe platforma sa, campanii in urma carora bloggerii au sansa de a castiga premii in bani sau in produse, dar in acelasi timp, daca sunt pe placul sponsoriilor, pot sa incheie colaborari individuale.
Despre BlogAwards pot sa confirm faptul ca sunt multi bloggeri care au avut ca punct de pornire in cariera legata de blogging, participarea la astfel de campanii. Sa recunoastem, in ziua de astazi, este al naibii de greu sa te faci cunoscut in acest domeniu, daca nu te cunosc firmele si daca nu ai cum sa realizezi colaborari frumoase, daca nu ai in spate pe cineva care sa te ajute. Personal, recunosc, desi am cateva luni bune de cand scriu pe acest blog, imi este greu sa inchei colaborari cu cineva, datorita faptului ca nu sunt cunoscut, lucru care duce la putini cititori. Insa, sunt constient ca pana la urma, daca, o citez pe mama aici:" Daca mananci tot din farfurie, o sa te faci mare si destept.". Pentru mine, asta reprezinta BlogAwards, farfuria din care trebuie sa mananc tot, farfuria care o sa ma ajute sa ma perfectionez, cu care sper eu, voi reusi sa am in viitor un succes in acest domeniu cu care cochetez.
Revenind la subiectul articolului meu, vreau sa va spun ca Blogatu.ro pe 1 aprilie a.c implineste 11 ani de activitate intensa in acest domeniu, 11 ani in care a devenit extrem de cunoscut... Hai sa ii uram un sincer La multi ani! Sa creasca si mai mare decat este deja. De asemenea, sper sa se pregateasca din timp, ca peste 3 ani , o sa-si faca buletinul.
In incheiere, as vrea sa va spun, ca Blogatu.ro este un blog care merita sa fie citit, iar articolul sau Cum am slabit 31 kg in 12 luni fara dieta – 7 pasi pentru o slabire sanatoasa merita sa fie cu adevarat citit, deoarece ne este prezentata ambitia lui Marius de a da jos kilogramele care  il incetineau si il faceau sa oboseasca si la cel mai mic pas.

Desi a trecut mai bine de un an de la ambitia lui Marius de a slabi ajungand de la 116 kg la 83 kg, el nu a renuntat la obiceiurile sale, continuand cu ritual sau impus care il ajuta sa-si mentina greutatea sub control.
Tot procesul a insemnat rabdare, perseverenta, vointa. Nu a fost usor. Dar sa vedem pe scurt ce etape a parcurs Marius:

  1. Primul si cel mai greu pas a fost luarea deciziei de a slabi. Este practic baza inceperii unei diete. Sunt persoane care se simt bine in pielea lor, indiferent de numarul kilogramelor. Pentru anumiti oameni greutatea in plus nu reprezinta o amenintare desi sanatatea le este pusa in pericol.
  2. A renuntat complet la paine. Acest lucru nu s-a intamplat imediat, dar, treptat, Marius a eliminat complet painea din meniul sau zilnic.
  3. Timpul alocat fiecarei mese. Inainte manca mult, des, repede si fara a respecta un orar. De cand a inceput lupta cu kilogramele, mesele lui s-au imputinat. A inceput sa manance de 3 ori pe zi si, din 4-5 minute cat aloca fiecarei mese, timpul s-a extins la 15-20 de minute.
  4. Masa se ia la ore fixe. Cum spuneam mai sus, inainte Marius nu respectat niciun orar pentru mesele din timpul zile. Acum micul dejun il ia in jurul orei 8:30, pranzul la ora 14:00 si cina, inainte de ora 18:30 pe cat posibil, dar nu mai tarziu de ora 20:00.
  5. Bea minim 4-5 litri de apa zilnic si a renuntat complet la bauturile carbogazoase. Singurele sucuri pe care le consuma sunt cele naturale.
  6. Renuntarea la dulciuri. Desi mai consuma din cand in cand, cantitatea s-a redus considerabil.
  7. Miscarea. Desi nu merge la sala si nu alearga 10-20 de km pe zi, Marius nu este sedentar si face multa miscare.
Pentru mai multe detalii despre acest proces de a slabi, dar si pentru a fii la curent cu cele mai in voga gadget-uri prin multitudinea de review-uri sincere si unboxing-uri, va invit sa va abonati la canalele sale de Youtube.

P.S. La multi ani inca odata Blogatule, sa te faci mare si sa ai parte de tot ce iti doresti in lume.


11 mar. 2018

Infecția urinară in timpul sarcinii



În timpul celor 9 luni de sarcină, organismul tău este mai vulnerabil în faţa infecţiilor urinare. Netratată la timp, ea poate duce la apariţia contracţiilor uterului şi chiar la naşterea prematură, de aceea nu trebuie să o neglijezi.
Responsabili pentru infecțiile tractului urinar sunt germenii care pătrund în căile urinare (uretră, vezica urinară, uretere). În timpul sarcinii, modificările hormonale creează un teren favorabil dezvoltării unor astfel de infecţii. Uterul se măreşte în volum şi exercită o presiune asupra vezicii urinare, care nu va mai putea elimina complet urina. Prin urmare, acolo se va dezvolta un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor. E important să ştii că o infecţie netratată la timp poate duce la travaliu prematur sau naşterea unui copil cu o greutate sub medie. Mult mai predispuse sunt femeile care au avut parte de infecții urinare și înainte de sarcină.

Cele mai întâlnite simptome

Dacă ai o infecţie la nivelul tractului urinar, poţi să resimţi durere sau disconfort în timpul urinării, nevoia de a urina mult mai des ca de obicei, crampe sau dureri în partea inferioară a abdomenului şi urină tulbure, adesea însoţită de un miros neplăcut. Dacă infecţia se agravează şi urcă la nivelul rinichilor şi în circuitul sangvin, ea poate provoca dureri lombare, senzaţie de rău şi febră.

Consultă un medic
Sănătatea fătului trebuie să fie o prioritate pentru tine. Prin urmare, nu neglija primele semne ale unei infecţii urinare şi mergi la un medic specialist. Afecţiunea poate fi tratată cu succes şi fără prea multe neplăceri, dacă este în stadiu incipient. Dat fiind faptul că eşti însărcinată, nu poţi să iei un tratament fără prescripţie, mai ales dacă e vorba de antibiotice. Trebuie să faci mai multe teste, printre care analiza şi cultura urinei, pentru a vedea la ce antibiotic este sensibilă bacteria.

Tratamente recomandate

În mod obişnuit, o infecţie urinară la început se tratează cu antibiotice adecvate femeilor gravide, iar tratamentul poate dura între 3 şi 7 zile. Agravarea bolii necesită un control amănunţit, internare în spital şi administrarea antibioticului intravenos. De asemenea, în perioada tratamentului, se recomandă repaus la pat.

Ce remedii naturiste poţi încerca

Pentru a scăpa mai repede de o infecţie urinară în timpul sarcinii, ai la dispoziţie ajutorul naturii, mai exact al plantelor. Poţi bea ceai din cozi de cireşe sau de sau de merişor. Acestea sunt diuretice, antiinflamatoare şi se pot consuma mai multe zile. Ai grijă la alimentaţie şi evită, pe cât posibil, dulciurile, alimentele sărate sau produsele de patiserie. Alege, în locul lor, fructe cu efecte diuretice, precum struguri sau afine şi nu uita să mănânci usturoi şi ceapă, numite şi antibiotice naturale. În plus, stimulează activitatea rinichilor şi ţin la distanţă bolile.

Cum previi infecţiile urinare

- Hidratează-te zilnic (cel puţin 2 litri de apă)
- Fă-ţi un obicei de a urina de îndată ce simţi nevoia
- Nu uita să urinezi înainte şi după contactul sexual, pentru a nu favoriza proliferarea bacteriilor
- Poartă lenjerie intimă de bumbac (cea sintetică reţine şi multiplică bacteriile)
- Şterge cu grijă zona intimă, din faţă în spate şi menţine igiena
- Evită condimentele care irită vezica
- Renunţă la cafea şi băuturi care conţin cofeină

Sfatul specialistului

În sarcină, 10 femei din 100 fac infecţie urinară. Printre cauze, se numără deficitul imunitar, modificările hormonale, nerespectarea regulilor de igienă şi obişnuinţa de a reţine urina. Încărcarea cu progesteron duce la o încetinire a funcţiilor excretorii. De asemenea, se modifică pH-ul urinar, devine alcalin şi favorizează bacteriile. Se recomandă ca gravida să facă un sumar de urină în fiecare lună de sarcină.
Dacă a mai făcut infecţii urinare sau se confruntă des cu această problemă, e posibil să sufere de o patologie renală: chisturi, malformaţie renală. În acest caz, este indicat să facă o ecografie renală, care să îi indice stadiul afecţiunii. O infecţie urinară netratată poate duce la septicemie, oprirea din creştere a fătului sau chiar decesul său.

Ce medicamente se pot lua în timpul sarcinii



Răcită și însărcinată? Pe toată perioada sarcinii, organismul cunoaște multe transformări și este mult mai expus în fața răcelilor, iar principalul motiv este acela că sistemul imunitar este mult mai scăzut în timpul celor nouă luni.
De la bun început, este important ca femeia însărcinată să fie conștientă de faptul că majoritatea medicamentelor pe care odinioară le folosea pentru a pune capăt unei dureri sâcâitoare de cap sau de măsea sunt acum total interzise.
Este însă mult mai ușor să prevină decât să trateze și aceasta o poate face în primul rând prin evitarea locurilor foarte aglomerate, în care expunerea este mult mai mare, și nu în ultimul rând prin asigurarea unei alimentații bogate în vitamina C (legume și fructe de sezon – citricele).

Anunță medicul de orice durere din timpul sarcinii
În cazul unei răceli în care nu și-a făcut apariția febra, tot ceea ce are de făcut viitoarea mămică este să consume multe lichide - de preferat supe clare de legume, compoturi fără aport de zahăr, ceaiuri de mușețel și/sau flori de tei -, vitamina C efervescentă.
Dacă în schimb apare febra, răceala este puțin mai greu de tratat, aceasta și pentru că riscul pentru sarcină este mult mai mare.
Este foarte importantă prezentarea la medic imediat ce simptomele febrei au apărut pentru a fi depistate cât mai curând cauzele care au dus la apariția acesteia și, mai ales, pentru a primi un tratament adecvat cât mai repede cu putință.

În primul trimestru de viață, fătul nu se poate apăra singur

Este perioada în care se formează organele și sistemele vitale ale fătului, iar unele substanțe pe care unele medicamente le conțin ar putea produce malformații și dereglări de dezvoltare.
Lucrurile se schimbă începând cu săptămâna a 16-a când, deja formată, placenta își îndeplinește rolul de barieră în fața anumitor substanțe nocive pentru făt.
Dar chiar și așa, lista medicamentelor pe care o gravidă le poate lua este foarte restrânsă și este important ca aceasta să nu folosească automedicația.

Alocatia copilului in 2018



Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.

Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.

Alocatie copii 2018 – Cuantum

Valoarea alocatiei de stat pentru copii nu a mai suferit modificari de la jumatatea lui 2015. Astfel, si in 2018, alocatia pentru copii isi pastreaza valoarea din anul anterior. Cuantumul alocatiei se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta (ISR), care este in prezent de 500 de lei, astfel:
– 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii in varsta de pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de legislatia in vigoare;
– 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani;
– 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani.

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii stipuleaza ca aceasta se plateste „unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare”. De asemenea, actul normativ prevede ca aceasta alocatie sa se poata plati „si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii”.
Copiii pot primi direct alocatia de stat, dar doar daca au implinit varsta de 14 ani si daca reprezentantul legal isi da acordul. Totodata, tinerii care au varsta de peste 18 ani si care au dreptul la aceasta alocatie o pot primi in baza unei cereri.
Dreptul la acordarea alocatiei de stat pentru copii se stabileste in baza unei cereri si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestuia. „Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii. In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni”, mai prevede actul normativ ce reglementeaza acordarea alocatiei de stat pentru copii.

Alocatie copii 2018: Acte necesare

Cererile pentru stabilirea alocatiei de stat pentru copii si actele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestui drept se depun si se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe a carei/carui/caror raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali ai copiilor.
  • cerere tip;
  • copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
  • copie si original – certificat de nastere copil;
  • copie si original – livret de familie – actualizat (se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
  • copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
  • copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
  • copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
  • extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
  • Alte acte solicitate dupa caz: certificat de casatorie; hotarare de divort; hotarare judecatoreasca de incredintare, incredintare in vederea adoptiei, de plasament, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei; certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap etc.
Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice orice schimbare in privinta componentei familiei sau a domiciliului/resedintei care poate determina incetarea sau modificarea acordarii drepturilor de alocatie de stat pentru copii, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia acesteia, inclusiv situatia in care cetatenii romani isi stabilesc rezidenta in alta tara impreuna cu copiii lor.

Alocatie copii 2018: Acte necesare pentru acordarea alocatiei de stat pentru copiii nascuti in strainatate, precum si pentru copiii ai caror parinti au nationalitati diferite sau/si domicilii diferite
  • ACTE DE IDENTITATE PARINTI COPIL (buletine/carte de identitate, carte de identitate provizorie, pasaport, carte de rezidenta, legitimatie de sedere temporara}+2 copii xerox:
  • CERTIFICAT NASTERE COPIL eliberat de autoritatile romane (certificat cu CNP, nu si certificate traduse )+ copie xerox;
  • LIVRET DE FAMILIE + copie xerox;
  • DECLARATIE NOTARIALA comuna a ambilor parinti, care sa faca referire la:
– data intrarii in tara;
– motivul nedepunerii pana in prezent a cererii de acordare a acestui drept;
– mentiunea ca de la data nasterii si pana in prezent copilul s-a aflat permanenta ocrotire a parintilor si locuieste impreuna cu acestia;
– nu s-a beneficiat de prestatii echivalente de la autoritatile competente de pe teriotoriul tarii unde s-a nascut copilul.

Indemnizatia de crestere a copilului in 2018



Concediul de creștere a copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți, potrivit legislației în vigoare. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută de lege atât o limită minimă (recent majorată, dar nu semnificativ), cât și o limită maximă, în vigoare de puțină vreme. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC.
Legea dă dreptul atât mamei cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
"Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit (...), beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede actul normativ amintit.

În afară de banii obţinuţi din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

Important! Banii și concediul de creștere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil.

În afară de condițiile de mai sus, părintele care vrea să intre în CCC trebuie să îndeplinească și următoarele condiții:
  • să fie cetățean român, străin sau apatrid (adică fără cetățenie);
  • domiciliul/reşedinţa să-i fie pe teritoriul României;
  • locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Atenție! Nu se transferă de la un părinte la altul dreptul la CCC. Dacă ambele persoane din familie au dreptul la CCC, regula este că cel puțin o lună din perioada totală a CCC este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Astfel că, dacă mama intră în concediul de creştere, tatăl trebuie să stea şi el în concediu, în locul mamei, cel puţin o lună.

Ce bani poți să primești în CCC

Potrivit ordonanței, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
De la 1 ianuarie 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului are o limită minimă de 1.250 de lei, în creștere de la 1.232 de lei (valoarea minimă în 2017). Dacă anul trecut indemnizația minimă se calcula raportat la salariul minim, lucrurile s-au schimbat, mai nou. Acum, indemnizația minimă se raportează la valoarea indicelui social de referință, care este de 500 de lei.

"Cuantumul minim al indenizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei", scrie în cea mai nouă formă a ordonanței sus-menționate.

Avem, așadar, o limită minimă și una maximă pentru banii de CCC:
  • un părinte trebuie să primească cel puțin 1.250 de lei în fiecare lună de CCC (dacă s-ar fi raportat la salariul minim, cum era înainte, minimul ar fi fost cu câteva sute de lei mai mare);
  • indiferent de cât de mari sunt veniturile ce le obține, un părinte nu poate primi mai mult de 8.500 de lei lunar.
Plafonarea indemnizației minime a avut loc anul trecut, în toamnă, când, după numeroase discuții, s-a decis că e nevoie să se reinstituie un plafon pentru a se evita situațiile în care un părinte în CCC obține de la stat sume cu numeroase zerouri. La vremea aceea, ministrul muncii declara inclusiv că acordarea acestor bani în CCC este un mare beneficiu de la stat, întrucât nimeni nu contribuie la constituirea acestor fonduri.

Ce documente îți trebuie

Pentru a beneficia în mod legal de concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele interesat trebuie să depună o cerere, conform OUG nr. 111/2010, însoțită de următoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):
  • copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
  • actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
  • dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
  • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Acestea se depun, potrivit ordonanței, la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale (unde au fost trimise de primării), acestea fiind comunicate solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.

Mai ai voie să obții alte venituri în CCC?

Regula e că cel ce primește indemnizația de CCC nu poate să mai realizeze și alte venituri în perioada respectivă. Altfel, se va suspenda dreptul la bani (suspendare care va interveni în ziua imediat următoare). Totuși, OUG nr. 111/2010 a prevăzut și câteva excepții de la această regulă:
  • persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu
  • cel îndreptățit primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
  • beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei.
În acest din urmă caz, părintele are voie să obţină venituri impozabile, fără să-i fie suspendată plata indemnizaţiei, dacă acestea nu depășesc într-un an calendaristic 3.750 de lei (1.250 lei x 3).

Stimulentul de 2500 de lei pentru bebelușii născuți în București



La inceputul lunii iunie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un proiect care prevede acordarea unui stimulent financiar de 2.500 de lei familiilor din Bucuresti la nasterea unui copil intr-una dintre maternitatile Capitalei, fie ea de stat sau privata.
Iata si cum s-a ajuns la suma de 2.500 de lei, conform unui raspuns al Primariei Capitalei.

"Va prezentam detaliat calculul facut pentru acordarea acestui stimulent. S-au avut in vedere produse de stricta necesitate, ce urmeaza sa fie achizitionate in prima luna de viata, printre care enumeram:

- Patut cu saltea, pentru bebelusi (preturile pornesc de la 465 lei) ;
- Carucior care poate fi asezat in pozitia orizontala (minimum 320 lei) ;
- Masa pentru schimbat scutece (400 lei) ;
- Lenjerie pentru patut (in medie, 120 lei/set) ;
- Hainute (400-500 lei) ;
- Biberoane, tetine si produse pentru sterilizat biberonul (biberoane 15-20 lei, sterilizator - 150 lei) ;
- O baita speciala pentru bebelusi (25 lei) ;
- Prosoape din bumbac (30-40 lei) ;
- Gel de dus pentru copii (12-14 lei) ;
- Termometru pentru baita (20 lei) ;
- Burete acoperit cu bumbac;
- Sampon pentru bebelusi (12-14 lei) ;
- Ulei pentru masaj (10 lei) ;
- Crema;
- Servetele umede pentru copii;
- Scutece (70 lei/pachet) ".


„Cererile vor fi depuse incepand cu data de 3 iulie 2017 la sediul Centrului de Informare si Consiliere pentru Cetateni din sos. stefan cel Mare, nr. 38, sector 2 si la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din str. Foisorului, nr.56-58, sector 3, de luni-vineri intre orele 9:00 – 15:00”, a declarat Primaria Capitalei.
Pentru a intra in posesia banilor, parintii trebuie sa indepineasca urmatoarele conditii:

– Cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau rezidenta in Bucuresti
– Nasterea trebuie sa fie inregistrata intr-o maternitate, publica sau privata, in Capitala,
– Parintii trebuie sa depuna actele in termen de cel mult o luna de la nasterea copilului

Actele necesare pentru stimulentul de 2.500 de lei
– 1 dosar cu sina
– certificatul de nastere al copilului, original si copie sau nr. de inregistrare care contine CNP-ul copilului de la Biroul de inregistrare nasteri de la Oficiul de Stare Civila, in cazul in care nu s-a eliberat certificatul de nastere. Dosarul se completeaza cu copie certificat nastere copil imediat ce este emis, cel mai tarziu in data in care se vireaza stimulentul
– biletul de iesire din spital/certificat medical constatator al nasterii emis de catre unitatea sanitara (copie)
– actul de identitate al parintilor, original si copie
-extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar
– cerere tipizata (se completeaza la locatiile de depunere sau se poate veni cu ea completata, dupa ce se descarca de pe site-ul www.dgas.ro)
– declaratie de consimtamant (se completeaza la locatiile de depunere sau se poate veni cu ea completata, dupa ce se descarca de pe site-ul www.dgas.ro).

Pentru informatii puteti suna gratuit la TelVerde 0800.821.218, de luni pana vineri, 8:30 – 16:30.

De ce stimulentul se acorda doar in Bucuresti


In motivarea deciziei pentru acordarea stimulentului pentru nou-nascuti, in valoare de 2.500 de lei, municipalitatea a evidentiat faptul ca in recensamantul realizat de Eurostat in 2011, Romania se afla in declin demografic din cauza sporului natural negativ si a migratiei.
Conform Institutului National de Statistica, in perioada 2010-2015, in Bucuresti s-a inregistrat cel mai scazut numar de nasteri.
Potrivit unui proiect de hotarare ce a fost votat joi in sedinta de Consiliu General al Municipiului Bucuresti, fiecare nou-nascut va primi la nastere suma de 2500 lei. Vezi mai jos care sunt conditiile.
Pentru primirea stimulentului de 2500 lei, o conditie esentiala este ca macar unul din cei doi parinti sa fie domiciliati sau sa aiba resedinta in Bucuresti sau pe raza municipiului.
O alta conditie pentru acordarea sumei este ca nasterea copilului sa fie inregistrata intr-una din maternitatile din cadrul unitatilor sanitare cu paturi din capitala.
Cererea pentru acordarea stimulentului se depune la Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si trebuie sa fie anexata documentelor doveditoare:
  • certificatul de nastere al copilului
  • biletul de externare/certificat medical constatator al nasterii
  • extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar.
Depunerea dosarului se poate face in termen de o luna de la nasterea copiului.
Masura este menita sa incurajeze natalitatea si sa intervina in scopul prevenirii, limitarii sau inlaturarii temporare sau permanente a situatiilor ce pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor sau comunitatilor.

Atenție!!!
Banii vor fi livrati în cont la sfarsitul lunii următoare de la depunerea dosarului. De exemplu: o mămică a depus dosarul de stimulent de nou născut pe 5 decembrie 2017 și banii i-au intrat în cont pe 30 ianuarie 2018.

Stimulentul de inserție in 2018



Parintii care se intorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului au dreptul de a primi o sumă de bani – sub formă de stimulent de inserţie – şi nu pot fi concediaţi în perioada în care primesc acest stimulent. Stimulentul de inserție este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 şi se acordă persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, se întorc la muncă şi obțin venituri supuse impozitului.
Concret, dacă ai ales să nu stai timp de doi ani în concediu şi te-ai întors mai repede la muncă, ai dreptul să primeşti 650 lei, reprezentând stimulentul de inserţie.
Persoanele care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului trebuie să ştie că nu pot fi concediate pe toată durata în care primesc stimulentul de inserţie.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii au o serie de obligaţii în raportul cu salariaţii care beneficiază de concediu de creştere a copilului sau de stimulent de inserţie:
  • angajatorul este obligat să aprobe concediul solicitat de angajat, perioada de acordare urmând să fie stabilită de comun acord;
  • angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariaţilor care se află în plata stimulentului de inserție, precum şi celor aflaţi în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Această interdicţie se extinde o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului la muncă

Angajatorii care nu respectă aceste obligaţii pot fi sancţionaţi cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Prin excepţie de la cele menţionate anterior, angajaţii care beneficiază de stimulent de inserţie sau se află în concediu pentru creşterea copilului pot fi concediaţi pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii

7 remedii naturale pentru a scăpa de mahmureală


Mahmureala este binecunoscuta senzaţie de cap greu și tulbure, ce apare după consumul excesiv de băuturi alcoolice. Amețeală, greață, vărsături, sete și oboseală – toate sunt simptome care-ți paralizează orice inițiativă. În astfel de momente, sunt indicate sucurile proaspete de fructe, ceaiurile de plante, mierea, supele și ciorbele. De asemenea, se recomandă consumul de apă în cantități cât mai mari, pentru a rehidrata organismul.

Mușețelul calmează durerile de stomac
Ceaiul de mușețel este util pentru a combate greața și vărsăturile, dar și pentru a calma durerile de stomac. Infuzia se prepară dintr-o lingură de mușețel la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea neîndulcit.

Menta alungă greaţa

În stările de greaţă, inevitabile după un consum mai mare de băuturi alcoolice, se recomandă ceaiul de mentă. Se prepară din 6 g de frunze uscate, infuzate într-o jumătate de litru de apă clocotită, 5 minute. Se bea după mesele principale.

Armurariul elimină toxinele

După un exces bahic, celulele hepatice au nevoie de refacere, iar fructele de armurariu stimulează regenerarea acestora. Stimulează eliminarea toxinelor. Se face o infuzie din o linguriță fructe de armurariu, proaspăt măcinate, la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, urmate de odihnă pe partea dreaptă, 20 de minute. Fructele de armurariu măcinate se păstrează maximum 24 ore și se păstrează la frigider.

Anghinarea, bună pentru ficat

Pe lângă dureri de cap şi stări de ameţeală, în urma consumului excesiv de alcool pot apărea dereglări la nivelul ficatului. În acest caz, se recomandă un ceai de anghinare, deoarece are rolul de a regenera celulele hepatice şi de a stimula secreţia biliară. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

Crețușca te scapă de durerile de cap

Conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ din aspirină ce ajută la calmarea durerilor de cap. Ceaiul din flori de crețușcă este folosit ca diuretic, antiseptic, pentru diaree şi arsuri la stomac. Ceaiul se prepară prin amestecarea a 250 ml de apă fierbinte cu o lingură de frunze sau flori uscate. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

Moarea alungă somnolența

Zeama de varză, cunoscută și sub numele de moare, face adevărate miracole când vine vorba despre mahmureală. Conține bacterii care sunt produse în timpul procesului de fermentație și care au rolul de a favoriza digestia. Mai are în compoziție vitamina B12, ce are capacitatea de a stimula circulația sângelui și de a alunga somnolența, și vitamina C, cu rol antioxidant. Se recomandă să se bea câte o cană de zeamă de varză la fiecare 2-3 ore.

Apă, zahăr și vitamina C

Alcoolul în exces are efect diuretic – adică, te face să te duci mai des la toaletă - și hipoglicemiant. Stările de rău după o noapte de excese bahice sunt cauzate și de deshidratare, precum și de cantitatea mică de zahăr din sânge. Pentru a compensa aceste neajunsuri, bea cantități mari de apă sau de ceai îndulcit. De preferință, adaugă în ceai o cantitate generoasă de zeamă de lămâie – pentru că vitamina C are rol antioxidant, ajutând la neutralizarea toxinelor din organism.
Sucurile proaspete de fructe sunt recomandate în caz de mahmureală.

Bine de știut!

Cafeaua este contraindicată ca tratament împotriva mahmurelii, deoarece accentuează starea de rău după o noapte de beţie.

4 plante pentru un somn odihnitor


Stilul de viață agitat, grijile, stresul și alimentația își pot pune amprenta asupra calității somnului, atât de important pentru refacerea organismului. Pentru a reuși să te odihnești, îți poți pune în dormitor plante care te ajută să dormi.

Iasomia

Mirosul său delicat are un efect de relaxare asupra corpului și a minții, care te va ajuta să dormi precum un bebeluș. Potrivit studiilor, s-a constatat că reduce nivelul anxietății și sporește chiar și activitatea din timpul zilei.

Levănțica

Te încântă cu mirosul ei minunat, reducând în același timp nivelul stresului și al anxietății. Încetinește ritmul cardiac și îmbunătățește calitatea somnului. Îți poți umple o pernă sau un săculeț cu levănțică uscată sau poți folosi chiar și uleiul de levănțică, care difuzat în cameră te va ajuta să ai un somn odihnitor pe timpul nopții. 

Aloe vera

Deoarece emite oxigen pe timpul nopții, aloe vera este o plantă folosită pentru îmbunătățirea calității aerului și implicit a somnului. Este foarte ușor de întreținut, iar beneficiile sale au fost recunoscute și oamenii de știință de Nasa, care o clasează pe primul loc în topul plantelor care curăță cel mai bine aerul.

Iedera

Printre calitățile pe care le are, iedera purifică aerul și reduce mucegaiul, de aceea este recomandată celor care se confruntă cu astmul sau alergiile.

6 beneficii ale consumului de frunze de măslin



Despre beneficiile uleiului de măsline pentru sănătate și frumusețe știm deja foarte multe lucruri. Însă și frunzele de măslin sunt la fel de benefice pentru sănătate.
Folosite ca leac medicinal în Egiptul antic, frunzele de măslin reprezentau un simbol al puterii vindecătoare trimise de divinitate.
Foarte multe studii de actualitate au arătat că frunzele de măslin sunt un medicament puternic, cu beneficii asupra sănătății cardiovasculare și sistemului imunitar.

Scad tensiunea arterială

Un studiu efectuat în 2011 a arătat că 500 ml de extract din frunzele de măslin luat de două ori pe săptămână, timp de 14 zile, a redus semnificativ valorile sistolice și diastolice ale tensiunii arteriale.

Mențin sănătatea inimii

Frunzele au fost folosite din vremuri străvechi sub forma unui tonic pentru a menține sănătatea sistemului cardiovascular. Iar studiile efectuate vin să probeze leacurile strămoșilor noștri. Oamenii de știință australieni au ajuns la concluzia că extractul din frunze de măslin aplicat unui pacient poate reduce inflamația care provoacă bolile inimii. 

Tratament natural pentru diabetici

Extractul din frunze de măslin are efectul de a reduce glicemia, unul dintre principalii factori care duc la diabet. 

Reduc riscul de cancer

Frunzele de măslin au un rol important în prevenirea apariției tumorilor canceroase datorită faptului că sunt un antioxidant puternic, care inhibă dezvoltarea celulelor maligne.

Tratează artrita

Fiindcă frunzele de măslin au proprietăți anti-inflamatoare, acestea acționează ca un remediu natural împotriva inflamațiilor articulațiilor, adică împotriva artritei.

Vindecă infecțiile
Candida, meningita, pneumonia, hepatita B, malaria sau tuberculoza sunt toate afecțiuni care pot fi vindecate cu extracte din frunze de măsline. Extractul este la fel de benefic și pentru tratarea infecțiilor la urechi, a infecțiilor dentare și a celor urinare.

4 remedii naturale împotriva insomniei


Simptomele insomniei sunt cunoscute de toată lumea. Această tulburare de somn trebuie tratată din timp, pentru că poate avea efecte negative asupra sănătății.

Levănțica

Cunoscută pentru proprietățile relaxante, lavanda este planta care are capacitatea de a combate insomnia. Mirosul lavandei și uleiurile volatile provoacă o stare de somnolență. Ce trebuie să faci? Pune câteva fire de lavandă în vaza din cameră, mai poți pune un fir de lavandă sub pernă sau să masezi pielea cu ulei esențial de lavandă. De asemenea, poți combate insomnia și dacă pui pe pernă câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Mușețel

Florile de mușețel au fost folosit de-a lungul timpului în tratarea mai multor probleme de sănătate. Mușețelul mai este cunoscut pentru proprietățile antiinflamatoare și relaxante, care au capacitatea de a combate insomnia. Bea în fiecare seară câte o ceașcă de ceai de mușețel, cald. Vei vedea cât de bine te vei simți după câteva zile, când organism reușește să se odihnească.

Rozmarin

Ingredientul de bază din multe bucătării, rozmarinul, a devenit cunoscut pentru proprietățile medicinale pe care le are. Se pare că foarte eficient în tratarea insomniei este ceaiul de rozmarin, care este recomandat persoanelor care se confruntă cu această tulburare de somn.

Pelin negru

Pelinul tratează la nivel extern afecțiuni precum migrene și insomnie. Pune într-un pliculeț două-trei frunze de pelin împreună cu alte două-trei fire de rozmarin. Așază plicul sub pernă – se spune că este foarte bun pentru combaterea insomniei și anxietății.

7 remedii naturale împotriva constipației




Stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă pot afecta tranzitul intestinal, cauzând constipația. Această problemă digestivă poate fi combătută cu medicamente, dar la fel de eficientă este și alimentația. Sunt câteva produse alimentare care acționează eficient, și anume:

Căpșunile

Bogate în vitamina C, căpșunile sunt cunoscute pentru proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii, iar cantitatea mare de fibre prezente în fructe poate combate constipația într-un mod natural. Mănâncă zilnic trei-patru căpșuni.

Iaurtul

Chiar dacă produsele lactate sunt cunoscute pentru faptul că provoacă probleme digestive, substanțele nutritive din iaurt acționează pozitiv. Iaurtul este sursă de probiotice, care sunt bacterii bune și care mențin sistemul digestiv sănătos. Mănâncă zilnic câte un iaurt natural. Recomandat este cel grecesc.

Prunele

Substanțele nutritive (vitaminele A și C, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier) din prune acționează ca un laxativ, îmbunățind contracțiile musculare. A fost demonstrat că prunele uscate sunt tratament natural împotriva constipației. Evită prunele dacă ești sensibilă la substituienții zahărului.

Fulgii de ovăz

Probabil cea mai comună alegere la micul dejun după ouă, fulgii de ovăz sunt faorte buni și recomandați persoanelor care suferă de constipație. Sunt ușor de digerat și ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol, plus că sunt considerați foarte buni pentru diabetici și cardiaci. Mănâncă în fiecare dimineață câte un bol de iaurt cu două-trei linguri de fulgi de ovăz.

Broccoli

Legumele și fructele trebuie să facă parte din alimentația ta dacă te confrunți cu probleme digestive precum constipația. Cantitatea mare de fibre, prezentă și în broccoli, îmbunătățește digestia. O cană de broccoli oferă organismului 10% din doza zilnică necesară de fibre. 

Migdalele

Bogate în grăsimi sănătoase, migdalele conțin și alte substanțe nutritive esențiale pentru sănătate, inclusiv fibre solubile. Cu toate acestea, consumă-le responsabil...cu moderație, adică. Nu mânca mai mult de un pumn de migdale, fără sare, în fiecare zi.

Fasolea neagră

O ceașcă de fasole neagră îi oferă organismului mai mult de 15 grame de fibre solubile, compuși nutritivi care joacă un rol esențial în procesul de digestie. În plus, fasolea neagră este fortificată cu proteine, care sunt la fel de bune pentru digestie.

Dacă problema nu se îmbunătățește nici după ce incluzi aceste produse în alimentație, recomandat este mergi la un medic. Poate cauza este alta!

5 beneficii ale consumului de ardei iute pentru organism


Dacă îţi place mâncarea picantă, din farfuria ta nu are cum să lipsească ardeiul iute. Bogat în capsaicină, substanţa care îi dă gustul puternic şi atât de cunoscut, ardeiul are numeroase beneficii asupra sănătăţii.

Alungă migrenele

Ardeiul iute este bogat în antioxidanţi care ajută la întărirea sistemului imunitar şi la refacerea organismului. Substanţele din această legumă acţionează ca un analgezic asupra durerilor de cap şi au rolul de a reduce inflamaţia. Ori de câte ori te lupţi cu senzaţia neplăcută a migrenelor, mănâncă puţin ardei iute sau un preparat picant.

Protejează inima

Tot capsaicina din ardeiul iute este responsabilă şi pentru reducerea nivelului de colesterol şi trigliceride. De asemenea, consumul de ardei iute ajută la reducerea inflamaţiei cronice care creşte riscul bolilor cardiovasculare. S-a constat prin numeroase studii că persoanele care mănâncă des ardei iute au şanse mai mici să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Elimină stresul

Vei fi surprinsă să afli că ardeiul iute alungă stresul şi îţi îmbunătăţeşte starea de spirit. Când incluzi în alimentaţia ta preparate picante, pe bază de ardei iute, producţia de hormoni antistres se dublează, astfel că devii mai fericită şi mai lipsită de griji. În plus, vei observa, cu timpul, că energia ta va fi din ce în ce mai mare.

Prelungeşte durata de viaţă

Nutriţioniştii susţin că mâncarea picantă te poate ajuta să trăieşti mai mult. După mai multe studii, s-a constat că persoanele care mănâncă ardei iute de câteva ori pe săptâmână prezintă un risc mai scăzut de moarte prematură. Aşadar, dacă îţi doreşti să atingi vârsta de 90 de ani sau poate şi mai mult, nu uita să îţi condimentezi preparatele.

Te ajută să slăbeşti

Consumul de ardei iute ajută la funcţionarea normală a metabolismului şi la eliminarea grăsimilor. Altfel spus, cu cât vei mânca mai multe alimente picante, cu atât vei reuşi să arzi calorii şi să scapi de surplusul de kilograme. E suficient să prepari o porţie de paste cu sos picant sau să îi adaugi fripturii puţină dulceaţă de ardei iute. Totuşi, este important să nu exagerezi cu mâncarea şi să îţi păstrezi stilul de viaţă cât mai echilibrat

Tot ce trebuie sa stim despre plansul la bebelusi



Plânsul bebelușului este o modalitate prin care el îți cere ajutorul atunci când îi este foame sau când simte un disconfort. De asemenea, îl ajută să-și exprime emoțiile atunci când sunt prea intense pentru el și să-și elibereze tensiunile.
Probabil și tu ai observat că orice copil mic are câteva momente în timpul zilei în care plânge, fie că îi este foame, fie că nu se simte confortabil sau că este obosit. În plus, nimic din ceea ce faci pare să nu-l consoleze, însă, imediat după ce vociferează, ai putea observa că este mai alert decât de obicei în comportament și, la scurt timp după acest episod, pare să doarmă mai profund ca niciodată. Acest tip de plâns agitat îi ajută pe cei mici să scape de excesul de energie pentru a reveni la o stare mai bună.

Plânsul este de mai multe feluri

Orice mamă trebuie să fie atentă la cele câteva tipuri de plâns ale bebelușului. În scurt timp după nașterea copilului, vei putea să interpretezi diferitele tipuri de plâns și vei ști când bebelușul are nevoie să fie ținut în brațe, consolat sau pur și simplu lăsat în pace ca să-și revină singur. De exemplu, un plâns de foame este, de obicei, unul scurt și nu foarte ascuțit ale cărui tonuri urcă și coboară. Un plâns de supărare are tendința de a fi mult mai turbulent. Un plâns de durere sau disconfort de obicei apare brusc, este foarte zgomotos, cu sunete ascuțite, lungi, urmate de o pauză scurtă și apoi de un nou val de astfel de tonalități. Plânsul pentru „lasă-mă în pace” este similar plânsului de foame. Chiar dacă pare greu, vei vedea că nu va dura mult și îți vei face repede o idee despre ceea ce vrea să comunice copilul cu tine în timp ce plânge.
Uneori, tipurile de plâns par să se suprapună. De exemplu, nou-născuții se trezesc dimineața înfometați și plâng pentru că vor mâncare. Dacă nu te miști foarte repede ca să-i răspunzi acestei nevoi, plânsul de foame al copilului poate da naștere unui val de furie. Vei auzi care este diferența între cele două. Pe măsură ce crește, plânsul copilului va deveni mai puternic, mai vocal și mai insistent. De asemenea, tipurile de plâns încep să varieze pe măsură ce începe să aibă mai multe nevoi și dorințe. Cea mai bună modalitate în care poți să gestionezi plânsul bebelușului tău este să răspunzi prompt la nevoile bebelușului, mai ales în primele sale luni de viață. Nu există riscul că îți vei răsfăța bebelușul dacă îi acorzi atenție, ba mai mult, dacă răspunzi atunci când el plânge pentru a cere ajutorul, vei avea un bebeluș care plânge destul de puțin.

Cum răspunzi la plânsul bebelușului?

Atunci când răspunzi plânsului bebelușului, încearcă să-i satisfaci prima dată cele mai presante nevoi. Dacă îi este frig și foame ori are scutecul plin, încălzește-l, schimbă-i scutecul și apoi dă-i de mâncare. Dacă, însă,m pare că are un plâns de panică, brusc și intens, verifică ca nu cumva să aibă un disconfort. Poate un fir de păr sau o bucată de ață s-a înfășurat în jurul degetelor de la picioare, sau poate o etichetă a hăinuței îl deranjează îngrozitor.
Dacă are scutecul uscat, temperatura corpului este bună, este hrănit și totuși pare că nimic nu-l ajută să se liniștească, încearcă următoarele tehnici de consolare recomandate de Dr. Pecec:

  • Pune-l într-un scaun-balansoar sau leagănă-l în brațe
  • Mângâie-l ușor pe cap, pe burtică sau pe spate
  • Înfașă-l într-o păturică moale
  • Vorbește-i sau cântă-i
  • Pune-i muzică liniștitoare
  • Plimbă-te cu el în brațe sau în cărucior
  • Plimbă-l cu mașina
  • Încearcă să-l faci să scoată aerul din stomac
  • Îi poți face o baie călduță (unor bebeluși le place, în timp ce altora nu).

Dacă niciuna nu funcționează, poți încerca să-i lași puțin spațiu, fără a pleca de lângă el. Mulți bebeluși nu pot adormi înainte de a trage o repriză de plâns și adorm mai repede dacă nu sunt cocoloșiți. Plânsul nu ar trebui să dureze mult dacă copilul este cu adevărat obosit. Dacă nimic nu-l liniștește, poate ar fi cazul să verifici dacă nu cumva este bolnăvior, iar primul pas este măsurarea temperaturii. Dacă copilul are o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius, ar putea avea o infecție și trebuie să contactezi medicul pediatru.
Un lucru extrem de important este ca tu să rămâi calmă. Cu cât ești mai agitată și mai panicată, cu atât bebelușul se va liniști mai greu. Există demonstrații conform cărora bebelușii împrumută starea de tensiune a mamei și se manifestă ca atare.

Tratarea si prevenirea acneei la bebelusi



Acneea nou-născuţilor arată exact ca şi coşurile adolescenţilor. Pe faţa copilului apar pete roşii, cu aspect zgrunţuros şi de mărimi inegale. În unele cazuri, pot să apară puncte negre, dar care arată un pic diferit decât la un adult. Acestea sunt închise cu un vârf alb, foarte rar apar puncte negre deschise sau pustule. La unii copii acneea este acută, situaţie în care pe faţa copilului apar coşuri purulente şi chisturi.
Cei mai mulţi dermatologi recomandă ţinerea sub observaţie a copilului şi spălarea feţei acestuia cu un săpun delicat. Pentru acneea infantilă nu se prescrie nici un unguent sau antibiotic, trebuie pur şi simplu să aşteptaţi. De regulă, aceasta dispare spontan după câteva săptămâni sau luni.
În cazul în care nu se întâmplă acest lucru sau afecţiunea este foarte gravă va fi nevoie să consultaţi un dermatolog şi chiar un endocrinolog. O agravare a bolii poate indica tulburări hormonale la copil.
Pentru a preveni această afecţiune, în primul rând nu supraîncălziti copilul. De asemenea, este bine să folosiţi produse cosmetice de îngrijire a pielii copilului delicate, calmante şi hipoalergenice. La baie este bine să utilizaţi geluri care nu usucă pielea. Dacă pielea bebeluşului este bine hidratata, ea se va regenera mai repede, aşa că amintiţi-vă să cumpăraţi o loţiune de corp de bună calitate.
De asemenea ar trebui să acordaţi atenţie şi compoziţiei hainelor copilului şi lenjeriei de pat. Ţesăturile artificiale pot afecta severitatea leziunilor acneice. Şi nu uitaţi să folosiţi un detergent lichid delicat pentru spălarea hainelor micuţului.

Cauza aparitiei acneei la bebelusi



Acneea la nou-născuți şi infantilă este un tip de acnee care afectează copiii în primele luni de viaţă. Ea arată la fel ca acneea care apare la adolescenţi în timpul pubertăţii.
Acneea bebeluşilor se împarte în acneea neonatală, care afectează copiii în primele săptămâni de viaţă şi acneea infantilă, care durează mai mult timp – până la câteva luni. Aceasta este o boală destul de comună, afectând până la 20% dintre nou-născuţi şi sugari. Interesant este faptul că aceasta este mai frecventă la băieţi decât la fete. Cauza acestei boli de piele nu este pe deplin cunoscută. Cu toate acestea, datorită faptului că ea apare pe faţa copilului, în locurile în care el se încălzeşte (de exemplu pe obraji atunci când doarme), medicii cred că ar putea avea legătură cu supraîncălzirea copilului. De asemenea s-a observat că eczemele dispar atunci când pielea copilului este răcită (de exemplu în timpul unei plimbări pe jos).
Dar există, de asemenea, o altă teorie. Unii cred că hormonii androgeni sunt cauza apariţiei coşurilor la nou-născuţi. Nivelul androgenilor (hormoni masculini, responsabili pentru problemele de ten, pilozitate excesivă etc.) este crescut la femeile gravide. Concentraţia mare nu dispare imediat după naştere, iar proaspăta mămică o transmite copilului în timpul alăptării. Deci, poate că hormonii sunt responsabili pentru apariţia acneei. Este posibilă şi această teorie, mai ales că după câteva săptămâni sau luni, când nivelurile de hormoni androgeni sunt în scădere, acneea dispare.
Iar o parte dintre medicii pediatri şi dermatologi consideră că apariţia acneei infantile indică tendinţele genetice.
Uneori, acneea bebeluşului este confundată cu semnele care indică alergia la lactoză. Alergia la laptele de vacă se poate manifesta şi prin probleme la nivelul pielii. La unii copii, ele apar doar pe faţă (care este un simptom de bază în acneea infantilă), iar la alţii la nivelul coatelor şi genunchilor. Pentru a verifica dacă eczemele sunt un simptom al unei bolii de piele sau a intoleranţei la lactoză, trebuie să mergeţi la pediatru, care va indica analizele corespunzătoare. În cele mai multe cazuri, alergia la lactoză se manifestă şi prin diaree sau vărsături. Iar în cele mai severe cazuri, poate apărea şi umflarea cailor respiratorii sau şoc anafilactic.

Tot ce trebuie sa stim despre sunetele albe la bebelusi



Sunetele diverse sunt menite să atragă atenția unui bebeluș și să-i schimbe radical preocupările de moment. Printre acestea se numără și sunetele albe, care pot liniști un copil agitat.
Un bebeluș plânge mult, dar niciodată fără motiv. Pentru el, tot ce îl înconjoară este nou și trebuie descoperit. Un nou-născut plânge în special din cauză că nevoile primare nu-i sunt satisfăcute, adică plânge de foame, de somn, că are scutecul murdar și din cauză că-l doare ceva. Dacă primele trei probleme se pot rezolva relativ repede, atunci când îl doare ceva, de obicei burtica din cauza colicilor, este mai greu de intervenit și calmat. Îmi amintesc perfect că, atunci când copiii mei plângeau din cauza colicilor, mă simțeam complet neputincioasă. Însă, cu timpul, am început să deslușesc plânsul de colici și m-am înarmat cu mai multe soluții pe care le-am încercat.

De ce plâng bebelușii din cauza colicilor?

Cea mai recentă teorie a oamenilor de știință, devenită extrem de populară, este aceea că principala cauză o reprezintă un sistem nervos insuficient dezvoltat și imatur.
Majoritatea bebelușilor sunt capabili să plângă dintr-un motiv anume, iar apoi să se liniștească singuri. Aceștia sunt copii care dorm bine și sunt „ușor de crescut”. Ei stau trezi o perioadă de timp pentru a învăța și a accepta stimuli. Apoi adorm pentru a-și recăpăta energia de care au nevoie pentru a mai acapara niște stimuli.
Din păcate, un bebeluș care suferă de colici nu este așa „ușor de crescut”. Sistemul lui nervos este supraîncărcat cu toate semnele și sunetele noii lumi în care se află. Și, până seara, ajunge suprastimulat. Atunci începe plânsul. Odată ce încep să plângă, își dezactivează mecanismul ce le spune să se calmeze singuri. Majoritatea mamelor spun despre copiii lor că par că se luptă ca să adoarmă. .Nu vor să doarmă în timpul zilei și odată adormiți , se trezesc repede Acești bebeluși nu au niciodată timp pentru a se recupera în urma stimulării primite în timpul pauzelor de somn.
Sunetele mai puternice pe care copilul le auzea erau cele create de fluxul sanguin ce trecea prin placentă. Acest zgomot, susțin specialiștii, este puțin mai tare decât cel făcut de un aspirator.

Sunetele liniștitoare


Există multe obiecte în jurul casei ce pot fi de mare ajutor în calmarea unui copil care este agitat din cauza colicilor și care dorește să doarmă. Mulți bebeluși pot fi liniștiți de sunete ritmice, monotone, terne, ascuțite, care se repetă cu 6-70 de pulsații pe minut. Iată 10 obiecte pe care ai putea să le încerci:

  1. Un duș care curge
  2. Un ventilator
  3. Mașina de spălat vase în timp ce funcționează
  4. Mașina de spălat rufe
  5. Un ceas ce ticăie destul de tare
  6. Ventilatorul de la baie
  7. Un metronom cu 60 de bătăi pe minut
  8. Un aparat de radio care nu prinde nici un canal
  9. Televizorul pe „putrici” – fără să emită nici un canal
  10. Muzică jazz ușor de ascultat.

În timp ce copilul ascultă aceste sunete ritmice, este indicat ca părinții să reducă lumina și să creeze un mediu confortabil pentru copil. Amintește-ți că încerci să recreezi sentimentul pe care bebelușul îl avea în uter.
În sfârșit, vei vedea că este adevărat ce ai citit și anume că și aceste colici se sfârșesc. Pe măsură ce copilul crește, iar creierul său crește și el, toate circuitele și legăturile neuronale încep să se maturizeze, iar cel mic învață care sunt uneltele necesare pentru a scăpa de probleme. Colicii ar putea dura până la 3-4 luni, iar sunetele albe pot fi un mijloc eficient de liniștire.