7 mar. 2018

6 remedii naturale de a scăpa de cârcei



Sunt contracții involuntare, scurte și dureroase, ale mușchilor, și apar atât pe parcursul zile cât și noaptea. Pentru că se manifestă din senin, cârceii sunt extrem de neplăcuți. Compresele, băile, ceaiurile și siropurile din ingrediente naturale au leac de cojocul lor.
Principala cauză a apariției cârceilor este nivelul scăzut de minerale din organism, în special calciu și magneziu. Încordarea musculaturii, activitatea fizică fără încălzire prealabilă, o poziție incorectă a corpului sau tulburările hormonale (hipotiroidia) pot declanșa crampele musculare. În sezonul cald, cârceii pot fi provocați și de deshidratare.

Aplică unguent cu gălbenele

Durerea poate persista chiar și câteva ore după dispariția contracțiilor involuntare, iar pentru a o ameliora sunt recomandate unugente pe bază de gălbenele sau de arnică, deoarece au proprietăți antiinflamatoare și stimulează circulația sângelui. Pentru a prepara un astfel de unguent, ai nevoie de 200 g unt clarifiat și 4 lingurițe cu flori uscate de gălbenele sau de arnică. Topești untul pe baie de aburi, adaugi planta și mai ții pe foc 5 minute, dai deoparte și lași peste noapte. A doua zi încălzești din nou untul, îl strecori și pui crema obținută într-un borcănel cu capac. O păstrezi la frigider maximum 6 luni. Masezi zona dureroasă cu un sfert de linguriță de unguent, ori de câte ori este nevoie.

Folosește comprese cu gheață

Recomandată contra durerilor este și gheața. Înfășori câteva cubulețe de gheață într-o bucată de tifon și așază compresa pe zona afectată, 10-15 minute. 

Bea sirop de măceșe

Pe lângă aportul de vitamina C, măceșele se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de magneziu. Pentru ca fructele să-și păstreze toate substanțele nutritive, le poți zdrobi pentru a obține un sirop. Ai nevoie de 500 g fructe și 500 ml apă. Zdrobești fructele și le pui în apă, peste noapte. Apa trebuie să le acopere. A doua zi, pasezi amestecul și treci pasta obținută printr-o bucată de tifon. Poți îndulci siropul, dacă vrei, cu miere. Bei zilnic, dimineața, 50 ml de sirop diluat cu apă.

Ține o cură cu ceai din fructe de pădure

Afinele, coacăzele și zmeura sunt fructele de pădure cu un conținut ridicat de antioxidanți și minerale. Acestea pot fi mâncate în stare proaspătă, în sezonul cald, sau sub formă de ceai, când sunt uscate. Ai nevoie de o lingură de fructe de pădure la o cană de apă. Fierbi 5 minute, apoi stingi focul și acoperi vasul. Lași la infuzat alte 5 minute, apoi strecori și bei ceaiul dimineața.

Prepară un macerat de stafide și curmale

Pentru a acoperi necesarul zilnic de magneziu, mai ales în sezonul cald și în perioadele de efort fizic, poți încerca maceratul de stafide și curmale. Toci fructele, în cantități egale, și le pui într-un borcan de 800 de grame. Prepari un ceai de mușețel dintr-o lingură de plantă uscată la 500 ml apă, pe care-l lași la răcorit și-l strecori. Torni ceaiul peste fructele din borcan, acoperi și dai la frigider peste noapte. Iei câte 2 linguri de macerat, cu tot cu fructe, în fiecare dimineață, 3 săptămâni.

Fă băi de sare

Pentru a relaxa mușchii încordați, faci o baie cu sare, înainte de culcare. Așa previi spasmele musculare din timpul nopții. Pui în apa de baie doi pumni de sare de mare. Amesteci până când se dizolvă, apoi stai în apă 15 minute. Te clătești cu apă călduță.

Bine de știut!
Produsele apicole, în special mierea și propolisul, sunt recomandate celor care suferă des de cârcei. Ia în fiecare dimineață o lingură de miere sau bea o linguriță de tinctură de propolis fără alcool, diluată în 50 ml apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu