11 mar. 2018

Stimulentul de 2500 de lei pentru bebelușii născuți în București



La inceputul lunii iunie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un proiect care prevede acordarea unui stimulent financiar de 2.500 de lei familiilor din Bucuresti la nasterea unui copil intr-una dintre maternitatile Capitalei, fie ea de stat sau privata.
Iata si cum s-a ajuns la suma de 2.500 de lei, conform unui raspuns al Primariei Capitalei.

"Va prezentam detaliat calculul facut pentru acordarea acestui stimulent. S-au avut in vedere produse de stricta necesitate, ce urmeaza sa fie achizitionate in prima luna de viata, printre care enumeram:

- Patut cu saltea, pentru bebelusi (preturile pornesc de la 465 lei) ;
- Carucior care poate fi asezat in pozitia orizontala (minimum 320 lei) ;
- Masa pentru schimbat scutece (400 lei) ;
- Lenjerie pentru patut (in medie, 120 lei/set) ;
- Hainute (400-500 lei) ;
- Biberoane, tetine si produse pentru sterilizat biberonul (biberoane 15-20 lei, sterilizator - 150 lei) ;
- O baita speciala pentru bebelusi (25 lei) ;
- Prosoape din bumbac (30-40 lei) ;
- Gel de dus pentru copii (12-14 lei) ;
- Termometru pentru baita (20 lei) ;
- Burete acoperit cu bumbac;
- Sampon pentru bebelusi (12-14 lei) ;
- Ulei pentru masaj (10 lei) ;
- Crema;
- Servetele umede pentru copii;
- Scutece (70 lei/pachet) ".


„Cererile vor fi depuse incepand cu data de 3 iulie 2017 la sediul Centrului de Informare si Consiliere pentru Cetateni din sos. stefan cel Mare, nr. 38, sector 2 si la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din str. Foisorului, nr.56-58, sector 3, de luni-vineri intre orele 9:00 – 15:00”, a declarat Primaria Capitalei.
Pentru a intra in posesia banilor, parintii trebuie sa indepineasca urmatoarele conditii:

– Cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau rezidenta in Bucuresti
– Nasterea trebuie sa fie inregistrata intr-o maternitate, publica sau privata, in Capitala,
– Parintii trebuie sa depuna actele in termen de cel mult o luna de la nasterea copilului

Actele necesare pentru stimulentul de 2.500 de lei
– 1 dosar cu sina
– certificatul de nastere al copilului, original si copie sau nr. de inregistrare care contine CNP-ul copilului de la Biroul de inregistrare nasteri de la Oficiul de Stare Civila, in cazul in care nu s-a eliberat certificatul de nastere. Dosarul se completeaza cu copie certificat nastere copil imediat ce este emis, cel mai tarziu in data in care se vireaza stimulentul
– biletul de iesire din spital/certificat medical constatator al nasterii emis de catre unitatea sanitara (copie)
– actul de identitate al parintilor, original si copie
-extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar
– cerere tipizata (se completeaza la locatiile de depunere sau se poate veni cu ea completata, dupa ce se descarca de pe site-ul www.dgas.ro)
– declaratie de consimtamant (se completeaza la locatiile de depunere sau se poate veni cu ea completata, dupa ce se descarca de pe site-ul www.dgas.ro).

Pentru informatii puteti suna gratuit la TelVerde 0800.821.218, de luni pana vineri, 8:30 – 16:30.

De ce stimulentul se acorda doar in Bucuresti


In motivarea deciziei pentru acordarea stimulentului pentru nou-nascuti, in valoare de 2.500 de lei, municipalitatea a evidentiat faptul ca in recensamantul realizat de Eurostat in 2011, Romania se afla in declin demografic din cauza sporului natural negativ si a migratiei.
Conform Institutului National de Statistica, in perioada 2010-2015, in Bucuresti s-a inregistrat cel mai scazut numar de nasteri.
Potrivit unui proiect de hotarare ce a fost votat joi in sedinta de Consiliu General al Municipiului Bucuresti, fiecare nou-nascut va primi la nastere suma de 2500 lei. Vezi mai jos care sunt conditiile.
Pentru primirea stimulentului de 2500 lei, o conditie esentiala este ca macar unul din cei doi parinti sa fie domiciliati sau sa aiba resedinta in Bucuresti sau pe raza municipiului.
O alta conditie pentru acordarea sumei este ca nasterea copilului sa fie inregistrata intr-una din maternitatile din cadrul unitatilor sanitare cu paturi din capitala.
Cererea pentru acordarea stimulentului se depune la Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si trebuie sa fie anexata documentelor doveditoare:
  • certificatul de nastere al copilului
  • biletul de externare/certificat medical constatator al nasterii
  • extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar.
Depunerea dosarului se poate face in termen de o luna de la nasterea copiului.
Masura este menita sa incurajeze natalitatea si sa intervina in scopul prevenirii, limitarii sau inlaturarii temporare sau permanente a situatiilor ce pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor sau comunitatilor.

Atenție!!!
Banii vor fi livrati în cont la sfarsitul lunii următoare de la depunerea dosarului. De exemplu: o mămică a depus dosarul de stimulent de nou născut pe 5 decembrie 2017 și banii i-au intrat în cont pe 30 ianuarie 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu