10 mar. 2018

Ce medicamente sunt permise în timpul alăptării



Durere de cap, raceala, deranj intestinal? Ce medicamente pot sa folosesc? Cand nu se simte bine, tanara mamica are mii de intoieli, pentru ca ii este teama ca tratamentul sa nu se transmita prin lapte si sa afecteze copilul. Adreseaza-te medicului inca de la inceput si vei afla ca exista medicamente considerate sigure, altele care se administreaza cu precautie si o a treia categorie, aceea a medicamentelor contraindicate.
Daca apare o durere de cap in perioada alaptarii intervine si elimina teama ca, din nevoia de a te trata pentru a te simti mai bine, ca sa nu cumva sa ii faci rau copilului; daca aceasta teama devine greu de controlat o sa fii tentata sa treci la biberon si sa intrerupi alaptatul la san. Si se pare ca aceasta convingere este una obisnuita: "66 % dintre femeile care alapteaza la san si au nevoie de medicamente fac acest lucru, insa, in cele din urma ori, ezita din cauza incompatibilitatii tratamentului cu sanatatea sugarului, motiv pentru care pot decide sa renunte la alaptat sau, mai devreme sau mai tarziu, sa intrerupa alaptarea". Ce pacat! Inainte de a lua o astfel de decizie drastica nu ar fi mai bine sa intelegi ce iti este permis si ce nu? Vorbeste cu doctorul si respecta cu strictete indicatiile lui, evitand sa iei decizii de una singura.

Trecerea medicamentelor in laptele matern

Este foarte important sa stii ca, odata trecute in lapte, medicamentele nu raman acolo, deoarece, pe masura ce mama elimina medicamentul pe caile obisnuite (urina, bila, transpiratie), concentratia din lapte tinde sa se reduca. Chiar daca programul de alaptat nu este unul fix (sugarul este alimentat la cerere si nu dupa orar), timpul dintre alaptari trebuie marit; astfel, concentratia unui medicament in lapte tinde sa scada considerabil si treptat, pe masura ce se indeparteaza de momentul in care mama l-a inghitit. Daca medicamentul este inghitit imediat dupa alaptat, la alaptatul urmator prezenta sa va fi mult redusa.

Medicamentele permise în timpul alăptării
Lista de medicamente care pot fi luate fara teama cuprinde urmatoarele substante, cu mentiunea ca lor li se pot adauga si altele (insulina, medicamente hipotensive, bronhodilatatoare, medicamente care previn formarea cheagurilor de sange, antiacide, laxative sau tratamente pentru sprijinirea functiei tiroidiene) doar de catre medicul curant.
  • Analgezice: Acetaminofen, Ibuprofen
  • Antihistaminice: Loratidina
  • Antibiotice si antimicotice: Miconazol, Clotrimazol, Penicilina
  • Descongestionante nazale: Apa de mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu