1 mar. 2018

O fotografia din campania "Mana cu mâna" care ne unge pe suflet

 "Cele mai valoroase lucruri în viață sunt familia și sănătatea...", sunt cuvintele unui băiat de 13 ani, care la vârsta aceasta știe cât de importantă este o familie unita pentru un copil.
Probabil majoritatea dintre noi ne întrebăm cum a ajuns un simplu băiat de numai 13 ani sa stie care sunt valorile importante în viață. Sunt sigur că veți spune că așa a fost învățat în familie și ați începe să-i lăudați pe părinții lui că l-a învățat ce contează cu adevărat în viață.
Însă, oricât de frumos ar suna acest lucru, din păcate Antonio este un copil abandonat de părinții lui într-un centru de plasament. Este un copil care a avut ghinionul sa se nască într-o familie care nu l-a vrut.
Este un copil mereu cu zâmbetul pe buze, vesel, dornic de a învăța cat mai multe, dornic de a ajunge un om mai bun, însă sistemul romanesc și faptul că știe că este un alt copil abandonat ii face sufletul sa planga cu lacrimi de sange.
Acest copil își dorește din tot sufletul sa aibă o familie numai a lui, o familie in care sa fie iubit și să fie fericit: "As vrea sa fiu un lup căci traieste in haita care este că o familie".
Asa cum v-am spus mai sus, Antonio este un băiețel de 13 ani, aflat într-un orfelinat din Constanta, centru de plasament care se afla in campania Mana cu mâna.

Ce reprezintă aceasta campanie?

Mana cu Mana este un demers conceput in beneficiul copiilor aflati sub o forma de protectie in centre de plasament, proiect implementat alaturi de Asociatia United Hands Romania, Fundatia Refresh si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. Parte dintr-o platforma de programe dedicate copiilor vulnerabili (Copii cu viitor), Mana cu Mana este un proiect inedit, social – artistic, ce presupune in prim-plan expozitii foto in spatii publice si online pentru diseminarea campaniei.
Proiectul este unul national prin anvergura mesajelor promovate in materie de sprijin pentru integrare a copiilor institutionalizati in comunitate, pentru binele general al societatii, dar implementarea (ca si realizarea laturii artistice) se va face in principal in doua centre de plasament din judetul Constanta – Centrul de Plasament Antonio din Constanta si Centrul de Plasament Delfinul din Agigea. Prin schimbul de experiente facilitat de Directiile judetene pentru Protectia Copilului, campania va sprijini in mod direct copii din centre de plasament si din alte comunitati din Romania.
In cadrul Mana cu Mana, copii institutionalizati au fost implicati intr-o activitate ampla ce a presupus mai intai fotografii ale mainilor lor, realizate artistic de fotograful Horia Manolache, cu experienta semnificativa in proiecte sociale artistice in Bucuresti si San Francisco. Mai departe, pe baza unor discutii cu copiii, s-au extras citate ce reprezinta dorinte si aspiratii ale acestora, proiectii de viitor cu privire la familie si cariera, diverse considerente despre lume, viata, familie, societate. Cu ajutorul artistului grafic Gabi Toma, fotografiile au fost insufletite cu ilustratii si texte exact pe baza cuvintelor exprimate de copii.
Fiecare copil își spune prin fotografia mâinii sale, cele mai mari dorinte ale vieții sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu