11 mar. 2018

De ce este importanta alaptarea in timpul noptii



Micuțul tău se trezește la fiecare 2-3 ore sau poate mai des pentru a fi alăptat? Ei bine, când te confrunți cu somn întrerupt, începi să pui la îndoială necesitatea de a alăpta pe timp de noapte, însă aceasta este foarte importantă pentru copilul tău.
Bebelușii au nevoie să mănânce noaptea în primele luni, iar alăptările nocturne îi ajută să doarmă. Astfel, laptele matern conține triptofan, un aminoacid care induce o stare de somnolență și relaxare. Cantitatea acestuia în lapte este mai mare seara și pe timp de noapte.
Triptofanul este un precursor al serotoninei, care este un hormon responsabil de reglarea ciclurilor de somn și a dispoziției. Mai mult decât atât, acesta contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului. Alăptând noaptea, îți ajuți copilul să doarmă și să se dezvolte armonios.
Indiferent dacă alăptezi sau nu, bebelușul tău nu are un somn consolidat pe timp de noapte până la 3-4 luni, deoarece ritmul său biologic este încă destul de imatur. Perioadele lungi de somn neîntrerupt nu sunt consecința faptului că alăptezi sau nu, ci reprezintă un punct de hotar în dezvoltare pe care toți copii îl ating, mai devreme sau mai târziu.

Risc minim de moarte subită


Probabil cel mai important motiv de a alăpta noaptea este că aceasta reduce riscul de moarte subită la bebeluși. O analiză a 18 studii diferite a arătat că alăptarea nocturnă contribuie la reducerea riscului de moarte subită cu aproximativ 50%.
Specialiștii în somn spun că stimularea bebelușului este un important mecanism de supraviețuire, iar aceste stimulări sunt mai frecvente la bebelușii alăptați.
Specialiștii sunt de părere că un mediu de somn adecvat și asigurarea unor condiții propice îl ajută pe bebeluș să doarmă pe zi ce trece mai mult fără a mai fi nevoie să se trezească de prea multe ori.
Nu aprinde luminile în timp ce-l alăptezi noaptea. Lumina puternică îi dă de înțeles că s-a făcut zi și că este cazul să stea treaz. În loc să-și satisfacă nevoia de hrană și apoi să adoarmă la loc, bebelușul va dori să se joace cu tine.
Ai grijă să lași o lumină de veghe slabă pe timpul nopții, de care să te ajuți când îi schimbi scutecul și în timpul alăptării.

Pont: 
Pentru a te odihni mai bine, ai putea alege varianta de a dormi alături de bebeluși (co-sleeping sau bed sharing) și de a-l alăpta în poziție culcat.

Știați că...în stomacul unui nou-născut poate încăpea aproximativ 20 ml de lichid? Dacă lichidul în cauză este lapte matern, acesta este digerat în nu mai mult de o oră. Doar în ziua a 10-a stomacul bebelușului ajunge de mărimea unei mingi de golf și poate reține 60 ml de lichid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu