9 sept. 2017

Tu știi cum sa alegi un pomelo?


Bună, pentru astăzi am decis sa va povestesc câteva lucruri despre fructul meu preferat, pomelo.
L-am descoperit acum câțiva ani când eram la liceu și una dintre colegele mele avea în pachetul de masa, pomelo.
Cum sunt o fire mult prea curioasa, cel puțin asa spun cunoscuții mei, am întrebat-o ce anume este chestia aia pe care o savura cu atâta poftă. Astfel am aflat ca se numește pomelo și are un gust irezistibil de bun, asta dacă știi să-l alegi.
Înainte sa va zic cum se alege un pomelo dulce, vreau sa va vorbesc puțin despre acest fruct.

Pomelo (citrus maxima) este original din regiunea Oceaniei, din zona Malaeziei si a Indoneziei. Acesta  a crescut, de asemenea, în unele părți din China, în sălbăticie. Pomelo a fost cules și, ulterior, cultivat de chinezi timp de mii de ani. Cea mai veche relatare despre fruct este de acum 2000 de ani și se găsește în manuscrisul Yu Kung.
Pomelo, la fel ca și portocala, au ajuns în Europa călătorind pe drumul mătăsii. În secolul 17, căpitanul Shaddock a introdus pomelo și pe continentele americane, unde, datorită încrucișării sale cu portocala, a dat naștere mult iubitului grapefruit.

Unde poate fi întâlnit?

Pomelo nu suportă deloc frigul. Acesta crește, de regulă în zonele cu clima tropicală și subtropicală Pomelo este cultivat intens în sudul Chinei și al Thailandei. Este cultivat, de asemenea, în sudul Japoniei, Taiwan, India, Malaezia, Indonezia, Noua Guinee și Tahiti.
Principalii cultivatori și exportatori de pomelo sunt: China (3.8 milioane tone), SUA (1,58 milioane tone), Mexic (0.41 milioane tone), Thailanda (0.32 milioane tone) și Africa de Sud (0,30 milioane tone).

Cum arată un pomelo?

Pomelo este un cel mai mare fruct citric; unele fructe ajung chiar până la o greutate de 2 kg. Coaja fructului poate fi de culoare verde, roșie, roz și galbenă. Miezul poate fi de culoare albă, galbenă sau roz. Pomelo are o formă rotundă, uneori puțin alungită.
Coaja este destul de groasă, în raportul cu dimensiunea fructului, ceea ce face ca pomelo să se strice mai greu decât alte fructe. Arborele care produce pomelo are o coroană foarte deasă, iar frunzele sale nu cad niciodată, rămânând verzi pe tot parcursul anului. Florile sunt foarte aromate, motiv pentru care sunt folosite deseori în parfumuri.

Proprietățile acestui fruct

Pomelo are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Este o sursă excelentă de fibre și vitamina C.
Pomelo conține următoarele vitamine: C (102% din doza zilnică recomandată), thiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6 și următoarele minerale: potasiu, fosfor, cupru, fier, magneziu, mangan și zinc.

Beneficiile consumului de pomelo

Pomelo este un fruct încărcat de vitamine și minerale. Fructul prezintă urmatoarele beneficii:
1.Întărește sistemul imunitar – Un singur pomelo conține 600% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Antioxidanții din vitamina ajută la creșterea acitvității globulelor albe din sânge și la eliminarea radicalilor liberi care pot afecta organele corpului.
2.Ajută la digestie – Pomelo conține mari 25% din doza zilnică recomandată de fibre. Fibrele ajută la îmbunătățirea digestie și elimină probleme precum constipația sau diareea.
3.Îmbunătățește circulația – Fructul este o sursă foarte bună de potasiu, întrucât conține 37% din doza zilnică recomandată. Potasiul este o substanță vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea arterială și crește circulația sângelui și oxigenarea organismului.
4.Ajută la pierderea în greutate – Pomelo, ca și grapefruitul, conține o enzimă (Carnitin Pamytol-Transferase) care ajută la arderea grăsimilor. Această enzimă nu se găsește în multe fructe sau alimente, motiv pentru care mulți oameni la dietă consumă grapefruit sau pomelo.

Riscurile consumului de pomelo 

Datorită conținutului ridicat de vitamina C și potasiu, consumul de pomelo poate prezenta riscuri pentru persoanele cu probleme la ficat sau rinichi. De asemenea, pomelo poate prezenta riscuri și pentru cei cu presiune arterială scăzută, întrucât fructul contribuie mult la scăderea presiunii arteriale.

Calorii

Pomelo are 38 Kcal per 100 de grame. Alături de grapefruit este unul dintre cele mai recomandate fructe pentru dietele de slabit.

Cum se curăță pomelo?

Pomelo este relativ ușor de curățat. Fructul se curăță ca orice alt fruct citric. În primul rând trebuie îndepărtată coaja, care este destul de groasă. După ce îndepărtăm coaja va trebui să îndepărtăm și pielița alba care acoperă fructul și care este amară. Odată ce am îndepărtat această pieliță, fructul este gata pentru consum.

Cum se alege pomelo? 

Dacă vei urma acești pași simpli, vei putea alege întotdeauna un pomelo dulce și suculent:

  • Ține fructul în mână ca să vezi dacă este greu. Cu cât este mai greu, cu atât va fi mai suculent;
  • Caută un pomelo cu coaja fermă și cât mai subțire. Cu cât coaja este mai subțire, cu atât miezul este mai voluminos.
  • Evită fructele cu coaja aspră sau care au puncte moi.
  • Miroase fructul. Un pomelo copt ar trebui să aibă o ușoară aromă.
  • Depozitează fructul la temperatura camerei dacă intenționezi să îl consumi în termen de 7 zile. Dacă nu, îl poți păstra în frigider între 6 și 8 săptămâni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu